Ulkolinja: Obama blues 
15.12.2010

Kaksi vuotta sitten Barack Obama valittiin Yhdysvaltain presidentiksi tavalla, joka ei jättänyt kylmäksi. Sen piti olla uuden aikakauden alku, vastakkainasettelun loppu, historiallinen, lopullinen merkkipaalu Yhdysvaltain tiellä tasa-arvoiseksi yhteiskunnaksi. Obaman kampanja synnytti ilmiön, huuman, obamanian. Mutta mihin huuma on kadonnut, miksi obamania hävisi niin nopeasti, ja soimaan jäi alakuloinen blues? Vastaus on - ei yksin-, vaan kaksinkertainen.

Yhdysvaltain oikeisto ja republikaaninen puolue omistautui Obaman presidenttitien hankaloittamiseen alusta lähtien. Sille Obaman kädenojennus ei kelvannut, vaan oikeisto puri ojennettua kättä alusta lähtien. Toinen vastaus on työttömyys, joka on koko Obaman presidenttikauden ajan pysynyt korkeana kaikista elvytysyrityksistä huolimatta.

Barack Obaman presidenttikauden alku osui hetkeen, jolloin Yhdysvaltain talous oli romahtanut syvään aallonpohjaan. Subprime-asuntolainoista lähtenyt kriisi horjutti koko pankkilaitosta, ja koko autoteollisuus oli romahduksen partaalla. Liittovaltio joutui pelastamaan molemmat. Yhdysvallat oli pahoin velkaantunut. Kriisin ja talouden syöksykierteen oikaisu on ollut hidasta ja tuskallista, myös poliittisesti: Obaman perimästä talouskriisistä on tullut Obaman kriisi.

Presidentti Obama sai jo muistutuksen tuulen kääntymisestä, kun hänen puolueensa kärsi kongressin välivaaleissa murskaavan tappion marraskuun alussa. Amerikkalainen poliittinen muisti osoittautui lyhyeksi.

Ulkolinja havainnoi Yhdysvaltain talouskriisiä kahdesta eri kulmasta, jotka molemmat kuitenkin kertovat samasta ilmiöstä - siitä, miten työpaikat lähtevät, ja mitä seurauksia sillä on.

Wisconsinin osavaltiossa oleva pieni Janesvillen kaupunki romahti samaan aikaan, kun Obamasta tuli presidentti. Autoteollisuusjätti General Motors sulki Janesvillessä olevan tehtaansa ja jätti kaupungin keskelle kriisiä, josta se ei ole toipunut. Milwaukeessa mustien työttömyys on Yhdysvaltain toiseksi pahin heti Detroitin jälkeen, tilastojenkin mukaan yli puolet kaupungin mustista työnhakijoista on ilman työtä. Todellinen tilanne on vielä pahempi, sillä läheskään kaikki eivät edes hae työtä, sanoo mustien koulutuskeskusta johtava Ralph Hollman.

Onko Obama unohtanut sen mistä on tullut, ja olisiko hänen pitänyt keskittyä enemmän ajamaan Yhdysvaltain mustan väestönosan asiaa? - Olisi, sanoo chicagolainen kolumnisti ja obama-tuntija Neil Steinberg. Hänen mielestään Obama on ollut kiittämätön uskollisimpia tukijoitaan kohtaan. Obamalla on kaksi vuotta aikaa saada talous raiteilleen ja työttömyys helpottamaan. Obaman ongelma on - ei kiihkeät vastustajat, vaan pettyneet tukijat. Vaivautuvatko hänen kannattajansa ja tukijansa äänestämään häntä enää, jos mikään ei muutu paremmaksi? Onko obamaniasta mitään jäljellä enää kahden vuoden päästä?

Ohjaus: Pertti Pesonen
Tuotanto: YLE Asiaohjelmat 2010

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa 7 vrk ensilähetyksestä

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä