Ulkolinja: SARS-hoidon kipeät seuraukset (SARS: Cover Up and aftermath)
to 31.10.13 klo 22.00
SARS-epidemiaa hoidettiin Kiinassa haitallisiksi osoittautunein keinoin. Tautia yritettiin saada kuriin steroidien avulla, vaikka jo tuolloin epäiltiin, että steroideja käytettiin väärin, annokset olivat liian suuria, ja hoitojaksot kestivät liian kauan. Lääkkeen muista vaikutuksista ei tiedetty tarpeeksi. Muutamien kuukausien päästä SARSista selvinneet alkoivat oireilla vakavasti: monella oli luusairauksia tai epämuodostumia keuhkoissa.
Tuhannet ihmiset saivat hoidoista pysyviä seurauksia, mutta Kiinan valtio kiistää tapahtuneen. Potilailta evättiin pääsy omiin potilastietoihin. Nyt moni heistä on vammainen. Viimeisen vuosikymmenen ajan he ovat yrittäneet saada valtiolta korvauksia mutta ovat joutuneet hallituksen mustalle listalle. Oikeustaistelu kertoo paljon nykypäivän Kiinasta.
Dokumentissa kerrotaan viiden kiinalaisen tarina. Fang Bo oli aluksi lähes kansallissankari selättäessään vaikean sairauden. Hänen perheessään oli useita SARS-tapauksia, jotka johtivat kahden perheenjäsenen kuolemaan. Mutta kymmenen vuotta sitten otetut lääkkeet aiheuttavat hänelle edelleen kärsimyksiä, ja hän on yrittänyt itsemurhaa useita kertoja.
Ennen SARS-epidemiaa Wang Ligang toimi poliisina. Viisi hänen perheenjäsenistään sai SARS-tartunnan sairaalassa, ja 35-vuotias Wang itse on nyt vammainen. Hänen vaimonsa sai epilepsian, ja perhe on täysin niukan avustuksen varassa.
Sairaanhoitaja Wu Zhen sai tartunnan potilaaltaan, ja steroidit vammattuivat hänen molemmat jalkansa. Yang Zhixia menetti lähes koko perheensä SARS-epidemiassa ja on itse kärsinyt lääkeiden painajaismaisista sivuvaikutuksista siitä lähtien. Nyt hän taistelee oikeuksiensa puolesta, kuten myös tunnettu journalisti Wang Yong Hong, jonka SARS-hoito teki työkyvyttömäksi.
Tuotanto: Diana Dai Communications sekä Java Films, Kanada 2013. AR
Esitysaika
TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.