Ulkolinja: Sodan kuvat (Images of Conflict) (K13)
Ulkolinjan illan dokumentti katsoo sotaa lehtikuvaajien silmin. Millaisia valintoja heidän täytyy tehdä, kuinka tehdä sodan uhreille oikeutta, ja miten sodankäyntiä sensuroidaan?
Ashley Gilbertson valokuvaa Irakissa New York Timesille ja joutuu työssään jatkuvasti vaikeuksiin Pentagonin ankaran sensuurin kanssa. Bagdadissa syntynyt Ghaith Abdul-Ahad kuvaa Irakissa brittiläiselle Guardian-lehdelle. Toisin kuin ulkomaalaiset reportterit hän näkee konfliktit paikallisin silmin ja pystyy valokuvaamaan myös kapinallisia. Pariisissa asuva amerikkalaiskuvaaja Stanley Greene kuvasi kymmenen vuotta Tshetshenian konfliktia. Hän kertoo tshetsheenisotilaiden urheudesta, siitä, miten he kohtasivat venäläistankit vitsaillen kuolemasta. Brittikuvaaja Tom Stoddart kertoo Sarajevon kokemuksistaan ja pohtii, miten nykyaikainen, eloisa eurooppalaisvaltio voi ajautua anarkiaan.
Dokumentissa tutkitaan tarkemmin myös legendaarisen sotakuvaajan, Robert Capan, töitä. Yksi hänen tunnetuimpia kuviaan esittää kuolevaa sotilasta Espanjan sisällissodan ajoilta. Oliko se kuvaajan henkilökohtainen kannanotto fasisteja vastaan? Kuva lienee viime vuosisadan kuuluisimpia ja on aiheuttanut runsaasti keskustelua - kuvaa on jopa epäilty lavastetuksi. Ulkolinjan dokumentissa tutkitaan vanhoja negatiiveja, jotka saattavat selvittää kaatuvan sotilaan arvoituksen.
Tuotanto: Indus Production BBC:lle.
Esitysaika
TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.