Ulkolinja: Varastettu vallankumous
to 17.11.2011 klo 21.50

Mitä tapahtui Egyptin vallankumoukselle, joka syrjäytti maata kolme vuosikymmentä hallinneen diktaattorin viime helmikuussa? 

- Jo alusta lähtien epäilimme, että vallankumous tullaan varastamaan sen tekijöiltä. Ja niin on myös käynyt, sanoo kairolainen lakitieteen professori Amr Shalakany.

Shalakany oli tiiviisti mukana Tahririn aukiolla ja näki läheltä, miten satoja hänen maanmiehiään kuoli osoittaessaan rauhanomaisesti mieltä vallanvaihdoksen puolesta. Nyt, 9 kuukautta Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen armeija on vallassa, vaalien aikataulu on hyvin sekava ja poikkeustila on yhä voimassa. 

Tahririn aukio on edelleen mielenosoitusten näyttämönä joka viikko. Mielenosoitusten kohteena on sotilasneuvosto ja maan sotaoikeuskäytäntö, jonka mukaan ihmisiä voidaan yhä pidättää ja tuomita pikaoikeudenkäynneissä jopa 20 vuoden vankeuteen. Uuden vapauden puolesta taistelleet ovat pettyneitä muutoksen hitauteen. Sotaoikeuteen joutuu nyt helpommin kuin Mubarakin aikana, ihmettelee Egyptin ihmisoikeusneuvoston johtaja Hossam Bahgat. 

Ulkolinjan kuvausryhmä todisti egyptiläisten suuttumusta muutoksen hitauteen ja myös sitä, miten Mubarakin aikana lietsottua vihaa ja epäluuloa ulkomaalaisia kohtaan esiintyy edelleen. 

Vuoden alun vallankumouksessa surmattiin lähes tuhat ihmistä, mutta monet mielenosoittajien surmaamiseen syyllistyneet poliisit ovat yhä viroissaan. Professori Shalakany ei myöskään usko Mubarakin oikeudenkäynnin tuovan oikeutta hänen uhreilleen. – Mitä voi odottaa sellaiselta oikeudenkäynniltä, jossa tuomari on pääsyytetyn nimittämä. Kyseessä on farssi, ei muuta, sanoo Shalakany.

Käsikirjoitus ja ohjaus Pertti Pesonen

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa 30vrk ensilähetyksestä

 

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä