Kommunismin kadonnut maailma
(Lost world of communism)
Perjantaina 1.1.2009 alkaen klo 21.00, uusinta su klo 16.25
Kun rautaesirippu vuona 1989 laskeutui, miljoonien ihmisten elämä muuttui. Mutta minkälaista oli elämä vielä silloin, kun esirippu jakoi Euroopan kahtia?
Usein kerrotaan salaisista poliiseista ja valvonnasta, mutta on olemassa myös toisenlaisia tarinoita. Monet ihmiset kokivat elämänsä aivan tavalliseksi. Toisille systeemi toi jopa turvaa. Sitten oli niitäkin, jotka kaipasivat puolueen tuomia etuja rautaesiripun laskun jälkeen. Kuinka tavallista elämää ihmiset ajattelivatkaan elämänsä, heitä varjosti koko ajan salainen poliisi ja kaksoiselämän taakka: julkisuudessa ei voinut puhua kuin kotona.
Millaista elämä todella oli Itä- ja Keski-Euroopassa, jossa kommunismi hallitsi jokaista elämän osa-aluetta koulutuksesta urheiluun, taiteesta työhön, leikistä ja huvista perhe-elämään? Kuinka ihmiset löysivät oman tilansa, kun kaikkia paikkoja vahdittiin? Miten taiteilijat kokivat roolinsa sosialistisen unelman rakentajina?
Kolmiosainen dokumentti vastaa näihin kysymyksiin tutkimalla arkistoja ja haastattelemalla aikalaisia, jotka asuivat Itä-Saksassa, Tsekkoslovakiassa ja Romaniassa. Monipuolisen kuvan elämästä rautaesiripun varjossa luovat ihmiset kaikilta elämän eri alueilta: mukana on toisinajattelijoita, taiteilijoita, urheilijoita, kommunistista eliittiä, salaisen poliisin edustajia ja tavallisia ihmisiä.
25.12. osa 1/3
Itä-Saksassa kommunistit julistivat rakentavansa sosialistisen paratiisin. Lasten sarjakuva kertoi kauniimpaa kuvaa sosialistisista hyveistä kuin todellisuuden valtaapitävät olivat; monet itäsaksalaiset lähetettiin Siperiaan tai entisille natsien keskitysleireille. Kumma kyllä, Itä-Saksassa oli myös oma outo versionsa 60-luvusta. Töitä riitti kaikille, etuudet olivat avokätisiä, toverillisuus vallitsi ja taiteita tuettiin.
1.1. osa 2/3
Tsekkoslovakiassa kommunismin uudistukset murskattiin raa?asti. "Normalisaation" kovilla otteilla pyrittiin saamaan kansa takaisin ruotuun. Maailmanparantajat poistettiin tieltä, uudistukset kumottiin ja historia kirjoitettiin uudelleen. Tsekkoslovakiasta tuli unohtamisen valtakunta.
8.1. osa 3/3
Romaniassa Nicolae ja Elena Ceausescu hallitsivat itsevaltiaasti maata lähes neljännesvuosisadan ajan. Romanialaiset kutsuvatkin aikakautta yhden perheen sosialismiksi. Abortteja ja ehkäisyä ei maassa saanut käyttää, joten valtaapitävien säännöt ulottuivat pitkälle yksityisen ihmisen elämään. Kommunismin sortuessa Ceausescut kohtasivat verisen loppunsa ampuvan väkijoukon edessä.