Elokuva/Fiktio

Takaisin

Tuulen viemää

(Gone With the Wind, USA 1939)

Sunnuntaina 8.2.2009 klo 18.00

Tuulen viemää on epäilemättä kaikkien aikojen kuuluisin ja menestyksekkäin elokuva. Se keräsi aikoinaan ennätykselliset kahdeksan Oscaria ja lienee koko elokuvahistorian suurin yleisömenestys.

Tämä kaikki menestys syntyi valtavasta kaaoksesta. Ohjaajat, käsikirjoittajat, kuvaajat ja teknikot vaihtuivat vähän väliä ja näyttelijöiden valinnoissa oli suuria ongelmia. Clark Gable oli kaikkien valinta Rhett Butlerin rooliin mutta Gable itse ei halunnut esiintyä epookkielokuvassa, ja niin hänet oli kirjaimellisesti lahjottava mukaan. Scarlett O'Haran roolin halusivat kaikki naistähdet mutta elokuvaa oli filmattu jo pitkään ennen kuin englantilainen Vivien Leigh valittiin osaan.

Viralliseksi ohjaajaksi on merkitty Victor Fleming, joka peri ohjaustehtävät George Cukorin saatua potkut. Cukor kuitenkin jatkoi naisnäyttelijöiden ohjeistamista ja Flemingiä tuurasi välillä sairastumisen vuoksi Sam Wood. Kustannukset nousivat ennätyssummiin, tekoaika venyi kaikkine suunnitteluvaiheineen kolmeksi vuodeksi, ja silti aika oli loppua kesken.

Kaikkien epätietoisuuksien ja muutosten keskellä lankoja piti käsissään tuottaja David O. Selznick, joka valvoi pikkutarkasti jokaista tekovaihetta ja yksityiskohtaa pukujen kauluksia myöten. Ohjaajia enemmän elokuvan ulkoasusta taas lienee vastuussa lavastaja William Cameron Menzies, joka suunnitteli tarkoin kuvien sisällöt ennen niiden filmaamista.

Elokuva perustuu Margaret Mitchellin menestysromaaniin, jonka filmausoikeudet Selznick osti ennätyssummalla vaikka Hollywood vierasti Etelää käsitteleviä elokuvia. Tuulen viemää kertoo itsekeskeisen Etelän kaunottaren Scarlett O'Haran vaiheista Yhdysvaltain sisällissodan melskeissä. Scarlettin rakkaudet ja juonet korvikerakkauksineen sulautuvat näin laajempaan tarinaan Etelän tappiosta ja Scarlettin edustaman ylpeän yläluokan kukistumisesta.

Loisteliaan kuvauksen ja henkilöhahmojensa poikkeuksellisen vahvuuden vuoksi Tuulen viemää ansaitsee paikkansa tunteikkaan Hollywood-viihteen ja -romantiikan klassikkona. Sen suuria kantavia voimia on Vivien Leighin suurenmoinen näyttelijäsuoritus Scarlettin roolissa.

Silti Tuulen viemää uhkaa hieman tukehtua omaan mahtavuuteensa. Lähes neljän tunnin kestossaan sen on vaikea säilyttää jännitteitään, varsinkin kun elokuvan jälkimmäinen puolisko ei voi mitenkään vetää vertoja upealle alkupuoliskolle.

Elokuvan ainoa todellinen tyylirikko johtuu kuitenkin sen vanhentuneista asenteista. Tuulen viemää antaa melkein vaikutelman että mustat olisivat kyllä mielellään pysyneet orjina, elleivät pohjoisen jenkkiroistot olisi tulleet heitä väkipakolla vapauttamaan.

1930-luvun lopulla tämä ei ollut erityisen epätavallinen näkemys. Kun Tuulen viemää sai ensi-iltansa Atlantassa 15.12.1939, O'Haran perheen mustaa palvelijaa esittävä ja roolistaan pian sivuosa-Oscarin saava Hattie McDaniel ei voinut osallistua osavaltion rotuerottelulakien vuoksi.

Elokuvan ensi-ilta Georgian Atlantassa 15.12.1939 oli kuitenkin ilmeisesti yhtä juhlaa. Ennen esitystä oli kolme päivää juhlia ja paraateja, Atlantan kaupunki koristeltiin etelävaltojen lipuin ja vanhoja taloja esittävin kulissein, ja kuvernööri määräsi yleisen vapaapäivän. Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter on muistellut, että Tuulen viemän ensi-ilta oli hänen lapsuusaikansa suurin tapaus kautta Yhdysvaltain etelän.

Takaisin

Ohjaus: Victor Fleming
Pääosissa: Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland

Victor Fleming - ohjaajaesittely