Faktasarjat

Takaisin

Luostarien kutsu

Perjantaisin 4.9.2009 alkaen klo 19.00

Luostarimatka Venäjälle alkaa sieltä, mistä tuhatvuotisen Venäjän ja sen oman uskonnonkin sanotaan alkavan eli Pihkovasta, ja päättyy ylhäällä, lähes siellä, missä Venäjäkin päättyy, eli Solovetskin luostarin ja vankileirien saarilla.

Matkalla poiketaan Novgorodissa, joka oli yli 600 vuotta venäläisen uskonnollispainotteisen kulttuurin ja taiteen sekä hallinnon keskus. Sen Kremlistä löytyy Venäjän vanhin kirkko, Pyhän Sofian kirkko, ja myös vanhin luostari, Jurevin luostari.

Matka jatkuu etelä - pohjoissuunnassa kohti Laatokan rantoja. Tihvinässä tutustutaan Jumalanäidin ikonin merkilliseen historiaan. Laatokan itärannalta löytyy karjalaisen miehen Aleksanteri Syväriläisen 1400-luvulla keskelle synkkää metsää perustama luostari. Lähistöllä sijaitsee myös Ojatin naisluostari.

Matkalla vieraillaan myös Valamossa, josta on tullut luostarimatkailun kärkinimi, mutta ehkä sieltä vielä löytyy myös perimmäisiä, alkuperäisiä luostarielämän arvoja.

Historiallisista syistä on vanhoissa venäläisissä kaupungeissa leiriydytty kremleihin - samoin teki kirkko. Sen luostarit rakensivat ympärilleen muurit, mikä taas vaikutti niiden myöhempiin kohtaloihin.

Luostarien kutsu kertoo kirkon ja luostareiden asemasta Venäjän historian eri vaiheissa, sekä niiden vaikutuksesta ympäristönsä elämään ja kulttuuriin, joka on eri aikoina vaihdellut paljonkin.

On kuljettu kukoistuksen kukkuloilla ja erilaisten katastrofien pohjamudissa. Jälkimmäisistä suurin oli neuvostoaika: sen alkaessa Venäjällä oli 600 luostaria, joista jokaisella oli ollut oma vaikutuksensa ympäristöönsä. Ennen perestroikan alkua ja Neuvostoliiton hajoamista oli toiminnassa vain yksi - Petserin luostari Viron rajan tuntumassa, jossa myös vierailemme.

Niin Petseri, Valamo kuin Solovetskikin ovat nykyisin suosittuja matkailu- ja pyhiinvaelluskohteita, ja sen huomaa heti niiden vauraan oloisesta ilmeestä.

Ja samalla kun puhutaan luostareista, puhutaan myös venäjän uskonnosta, kirkoista, ihmeitä tekevistä ikoneista, harvinaislaatuisista freskoista, kirkkolaulusta, pyhiinvaeltajista, hyväntekeväisyystyöstä, munkeista ja nunnista.

4.9. osa 1/5
Luostarimatka Venäjällä alkaa Pihkovasta, josta poiketaan ainoaan yhtäjaksoisesti toimineeseen Petserin luostariin. Lisäksi käymme Novgorodissa Venäjän vanhimmassa kirkossa sekä luostarissa.

11.9. osa 2/5
Luostarimatkalla Venäjällä tutustumme Petserin, Syvärin ja Tverin luostareihin.

18.9 osa 3/5
Valamo, ihmeellisesti pyhitetty, tyyssija valittujen vain. Laatokan Valamon luostarin historiaa ja tämän päivän jälleenrakentamista.

25.9. osa 4/5
Solovetski - Vienanmeren pyhä kaupunki vai neuvostoajan koulutuskeskus? Munkit ja maallikot käsittävät eri tavalla luostarileirin merkityksen.

2.10. osa 5/5
Freskot, ihmeitä tekevät ikonit. Andrei Rublevin ikonitaide ja jumalanäidin ikoni Tihvinän luostarissa esittäytyvät luostarimatkan viimeisessä ohjelmassa.

Takaisin

Markku Värtön ohjaama 5-osainen sarja kertoo, kuinka luostareissa on kuljettu kukoistuksen kukkuloilla ja katastrofien pohjamudissa.

Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede.

Ohjelmasarja on nähtävissä YLE Areenassa viikon ajan.