Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Mielen aallokossa
 

Kaksisuuntaisessa mieliala-häiriössä maanisuus ja masennus vaikeuttavat elämää. Tämä vahvasti perinnöllinen ja aivoperäinen sairaus puhkeaa yleensä nuoruusiässä ja on elinikäinen.

Mielialan vaihtelut saavat ihmisen toimimaan arvaamattomasti, ja se haittaa ihmissuhteita ja työssä-käyntiä. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lievempi muoto on syklotymia, jossa mieli aaltoilee ylikierrosten ja ahdistuneisuuden välillä.

Leena Vähäkylän sairaus on sekamuotoinen kaksisuuntainen mielialahäiriö. Hänellä on maniasta hieman lievempää hypomaniaa ja masennusta päällekkäin. Itsetuhoisuus oli jo Leenan opiskeluvuosina sairauden masennusvaiheessa voimakasta. Ihmissuhdesotkut päätyivät itsemurhayrityksiin, ja sairaus johti myös vuodeksi eroon perheestä.

Leena sai vuonna 2000 diagnoosin sairaudestaan. Hoidon ja lääkityksen ansiosta hän toipui, ja perhe otti hänet takaisin. Nykyään Leena elää normaalia elämää ja käy töissä. Hän ei kuitenkaan usko arjen sujuvan ilman vahvaa lääkitystä.

Jatkuva lääkitys on sairauden uusiutumisen ehkäisyssä tärkeää. Tasainen elämä ja säännöllinen rytmi auttavat pitämään mielialan vaihtelut lievempinä. Leena käy terapiassa kerran kuukaudessa. Hän on jo pitkään tunnistanut oireet ajoissa ja pystynyt estämään tilanteen pahenemisen.

Sari Porenne sairastui ensin vuonna 1998 selkätyötapaturman aiheuttamaan invalidisoivaan, krooniseen selkäkipuun. Vuonna 2000 siitä seurasi työuupumus ja lopulta kivun ja stressin päätteeksi puhkesi parin vuoden päästä syklotymia. Nykyään Sari on eläkkeellä sekä selkänsä että syklotymiansa vuoksi. Arjen pyöritykseen tuovat haastetta kolme teini-ikäistä lasta. Aviomies auttaa vaimon uupuessa ja lähtee seuraksi liikuntaharrastuksiin ja selkäkuntoutuksiin.

Sarilla on diagnoosin jälkeen ollut mm. mielialalääkitys, mutta sen hän on jo pystynyt lopettamaan. Sari huolehtii elämässään riittävästä yöunesta, säännöllisestä päivärytmistä, lepohetkistä ja liikunnasta. Valo laukaisee herkästi ylienergisyyden, joten Sari hakeutuu päivittäin pimeään huoneeseen lepuuttamaan sekä aivojaan että selkäänsä.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä kutsuttiin aikaisemmin maanis-depressiivisyydeksi. Maanisessa vaiheessa ihminen elää ylikierroksilla. Unentarve on vähentynyt, itsetunto kohonnut ja käytös on vastuutonta. Holtittomuutta liittyy ihmissuhteisiin ja rahan ja alkoholin käyttöön. Maaniset ihmiset ajautuvat vaikeuksiin, joiden seuraukset pahentavat oloa masennusvaiheessa.

Masennus taas heikentää kiinnostusta ihmisiin ja asioihin. Häpeä, huoli, surumielisyys, väsymys ja haluttomuus johtavat pahimmillaan itsetuhoisiin ajatuksiin. Ilman lääkitystä ja hoitoon pääsyä itsemurhia tapahtuukin.

Leena Vähäkylä kokosi vuonna 2004 ilmestyneeseen kirjaansa Mieli keinussa kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien tarinoita. Hyvin yleisesti hoidetaan aluksi vain masennusta, jolloin lääkkeet saattavat laukaista pahan manian. Oikean diagnoosin ja lääkityksen saaminen saattaa kestää yli kymmenen vuotta, kuten Leenalle itselleen kävi.

Lääkkeiden välttäminen on Leenan mielestä myös valitettavan yleistä. Monet haluavat kokea maanisuuden vauhdin ja luovuuden lumon seurauksista välittämättä. Mielialaa tasaavilla lääkkeillä, kuten litiumilla, on toki sivuvaikutuksensa, joista voi olla aluksi tokkurassa. Leena ei silti usko lääkityksen tuhoavan luovuutta. Hän on itse siitä kirjojakin kirjoittaneena hyvä esimerkki.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on perinnöllinen, ja Leenalle on tärkeätä taata omille lapsille tasainen ja turvallinen kasvuympäristö, jotta sairaus ei pääsisi puhkeamaan. Sari aikoo myös selvittää lapsilleen sairautensa periytymisen mahdollisuuden, mutta peikkona hän ei sairauttaan pidä. "Kaksisuuntaisuudessa pitäisi aina muistaa myös sairauden paremmat puolet, joita ovat luovuus, lahjakkuus ja energisyys", toteaa Sari.


toimittaja Hilla Blomberg
taustatoimittaja Raimo Vakkuri

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjallisuutta ja tietoa:
Leena Vähäkylä: Mieli keinussa (Kirjapaja 2004)
Leena Vähäkylä: Hoidossa vai heitteillä (Minerva Kustannus 2006)
Kay Redfield Jameson: Levoton mieli (Memfis books, 2002)

www.mielenterveyshelmi.fi