Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Reissuvanhemmat
 

Puolison matkatyöt ja pitkät poissaolot kotoa vaativat kotiväeltä sopeutumista erilaiseen arjen pyöritykseen. Reissulta palaava vanhempi voi saada ikävöineeltä lapselta tai puolisolta ensin jopa kiukkuryöpyn niskaansa, vaikka järjestelyistä olisikin sovittu yhteistyössä.


Hammaslääkäri Päivi Elfving, 42, asuu perheineen Kajaanissa, mutta arkipäivät hän työskentelee Oulussa, koska erikoistuminen suu- ja leukakirurgiaan vaatii työskentelyä yliopistokaupungeissa. Kuuden vuoden erikoistumisjakso on puolivälissä. Kaksi vuotta Päivi kävi Kajaanista Kuopiossa, ja nyt auton nokka suuntaa maanantaiaamuisin Ouluun.

Päivi on ollut naimisissa aviomiehensä kanssa 22 vuotta, ja heillä on 12-, 13- ja 20-vuotiaat lapset. Perhe halusi kodin pysyvän Kajaanissa, koska isän työ ja harrastukset ja lasten koulut ja ystävät ovat siellä. Äidin panostus uraan keskusteltiin läpi koko perheen voimin, ja Päivi teki ratkaisunsa koko perheen tukemana.

Kari Nurmirinta, 49, asuu vaimonsa ja 13-vuotiaan tyttärensä kanssa Vähäkyrössä. Sieltä Kari lähtee aina kahdeksaksi päiväksi kerrallaan risteilyaluskokin töihin Helsingistä Tukholmaan seilaavalle laivalle. Työputken jälkeen Karilla on kahdeksan päivää vapaata, jonka hän viettää enimmäkseen kotioloissa. Perheen 24-vuotias poika tekee nykyään samaa työtä ja samaan tahtiin kuin isänsä, mutta eri laivalla.

Päivillä oli jo aikaisemmin hammaslääkäriksi valmistumisen vaiheessa viiden vuoden jakso, jolloin hän oli kaukana kotoa töissä. Aviomies hoiti arkisin esikoista vajaan kahden vuoden ikäisestä viisivuotiaaksi. Ennen erikoistumisjaksonsa alkamista Päivi oli kotikaupungissaan töissä 11 vuotta, ja tänä aikana syntyi perheeseen kaksi lasta lisää. Toisella kerralla repputyöt vaativatkin enemmän miettimistä, koska Päivin piti punnita, miten paljon uhrauksia hän uran eteen tahtoisi tehdä.

Kari aloitti ”keittiökallena” Wasan risteilyaluksilla jo vuonna 1982. Vaimonsa Kari tapasi pian töiden aloittamisen jälkeen ja esikoispoika syntyi 1984. Työmahdollisuuksista maissa ja lähempänä perhettä on toki vuosien varrella keskusteltu, mutta Kari on ensi hetkestä viihtynyt laivatöissä. Ura laivakokkina onkin kestänyt jo 27 vuotta eikä näköpiirissä ole ammatinvaihtoa.

Vaimo ei ole ollut mustasukkainen Karin risteilyistä, vaikka muut ihmiset ovat välillä ihmetelleet, miten hän on uskaltanut laskea Karin matkoihinsa. Joskus kotiin tultuaan Kari on yrittänyt jopa patistaa vaimoaan vuorostaan ulos huvittelemaan, mutta vaimo on viihty paremmin kotona.

Ennen kannettavia puhelimia Kari oli laivalla kokonaan tavoittamattomissa, mutta nykyään on toisin. Tytär tekstailee ja soittelee isälleen päivittäin laivalle, ja vaimon kanssa Kari juttelee puhelimessa aina, kun on asiaa - ja pari kertaa reissun aikana ihan muuten vaan.

Päivin mieheltä on joskus kyselty, onko pariskunta eroamassa, kun vaimo asuu toisella paikkakunnalla. Moni on myös päivitellyt miten mies uskaltaa päästää vaimonsa niin kauas. Päiviltä on puolestaan kyselty, miten hän malttaa olla niin paljon erossa perheestään. Tällaiset utelut eivät Päiviä ja miestään haittaa, koska heillä on luja luottamus toisiinsa. He eivät aina edes soittele työviikon aikana toisilleen ja kysele, missä olet ja mitä teet. Lasten kanssa Päivi kuitenkin juttelee puhelimessa useamman kerran viikossa.

Perjantaisin Päivi valmistautuu jo kotimatkallaan ottamaan vastaan lastensa huolet, murheet ja joskus kiukuttelutkin. Viikonlopun aikana Päivi hoitaa heidän perheessään äidille kuuluvia hommia eli selvittelee postikasan, pesee pyykin ja tekee vaate- ja varustehuollon. Omat harrastukset ovat jääneet taka-alalle, koska Päivi haluaa pyhittää viikonloppuna aikansa perheelle. Sunnuntai-iltana perheellä on vielä tapana kokoontua parisänkyyn keskustelemaan menneistä ja tulevista.

Karin mielestä nykyään kannattaa olla onnellinen, että on töitä, vaikka työ olisikin kauempana perheestä. Avoin keskustelu ja asioista sopiminen auttavat jaksamaan arjessa. Päivi suosittele reissuvanhempien perheille auttavien sukulaisten ja tuttavien turvaverkkoa ja ennakkoluulotonta asennetta uusia perhetilanteita kohtaan. "Omalla kohdallani katsoin, että on parempi toteuttaa urahaaveensa kuin jättää se toteuttamatta ja elää katuen päätöstään", Päivi toteaa.


Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Linda Lappalainen