Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Matkailu elämäntapana
 

Joitakin ihmisiä veri vetää jatkuvasti maailmalle - he etsivät uusia kulttuureja, tapoja, ihmisiä, kokemuksia ja harrastuksia. He ovat elämäntapamatkaajia.

Daniel Davis, 34, nauttii uusien ihmisten tapaamisesta ja erilaisten elämänpiirien kokemisesta. Mika Roiha, 25, puolestaan etsii hyviä aaltoja, sillä hänen intohimonsa on lainelautailu. Kummatkin käyttävät lähes kaiken vapaa-aikansa ja liikenevän rahan matkustamiseen.

Daniel on töissä kustannusalalla. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa työnantaja hyväksyy helposti sen, että työntekijä ottaa lomarahat vapaina tai pyytää palkatonta lomaa pallon kiertämiseen. Daniel reissaa usein - eikä tätä nykyä suosi enää alle kuukauden matkoja ollenkaan. Mika Roiha on vielä opiskelija, mutta kaiken irtoavan ajan hän käyttää matkailuun: Mika tahtoo lunta lumilaudan alle ja aaltoa lainelaudan alle aina kun vain mahdollista. Kauppatieteiden opiskelun ohessa Mika tienaa matkarahoja mm. lumilautamerkkien kampanjakiertueilla.

Kansainvälisyys on Danielilla verissä jo perhetaustan vuoksi - isoäiti on Irlannista, isä Englannista ja äiti Suomesta. Muutaman vuoden perhe asui Englannissa, ja ennen sotaa Davisin perheen oli tarkoitus muuttaa isän työn perässä myös Irakiin. Ensimmäisen ulkomaanmatkansa yksin Daniel teki 13-vuotiaana kesäleirille Skotlantiin. Ranskaan hän matkusti 14-vuotiaana. Sen jälkeen kipinä matkustamiseen on vain kasvanut: Daniel on kiertänyt Afrikkaa, Lähi-itää, Australiaa, Etelä-Amerikkaa ja Aasiaa kuukausikaupalla. Nyt maaliskuussa Daniel lähtee tutkimaan uusia seutuja Japaniin, Kiinaan ja Pohjois-Koreaan.

Nykyään Daniel kuuluu myös sohvasurffaajiin. Sohvasurffauksessa eli couch surfingissä on kysymys kulttuurivaihdosta ruohonjuuritasolla. Kansainvälisen verkkosivuston kautta saa yhteyden lähes kaikkien maailman maiden asukkaisiin, ja paikallisten asukkaiden luona majaillessa kohdemaahan aukeaa aivan erilainen näkökulma. Daniel majoittaa säännöllisesti ulkomaisia vierailijoita myös omassa kodissaan.

Mika teki ensimmäiset ulkomaanmatkansa isovanhempiensa seurassa. Lautailuinnostuksen Mika peri puolestaan vanhemmiltaan, jotka molemmat harrastavat purjelautailua. Ensin laudan alla oli lunta, mutta vuonna 2006 Mika toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja matkusti kuukaudeksi Balille lainelautailemaan. Sen jälkeen keväisistä lumilautailureissuista ja syksyisistä surffausmatkoista on tullut tapa. Seuraavaksi Mikan on tarkoitus lähteä Norjaan lumilautailemaan sekä lainelautailemaan Espanjaan tai Portugaliin. Ja syksyllä haaveissa on se tuttu lempikohde - Bali.

Kun matkustaa yksin ja suunnittelee matkansa itse, kohtaa ihmisiä aivan eri tavoin kuin pakettimatkailija. Sekä Mika että Daniel arvostavat sitä, että he voivat viettää aikaa paikallisten asukkaiden kanssa. David muistelee mielellään kohtaamisia esimerkiksi Namibiassa, jossa hän liftasi Kalaharin autiomaan poikki. Mika taas rakastaa surffiporukoiden hyvää henkeä. Surffaajat eivät kuitenkaan ole mikään yhtenäinen klaani, vaan ihmiset tulevat samoille aalloille ympäri maailmaa ja hyvinkin erilaisista taustoista.

Ekomatkailuun, reiluun matkailuun ja nk. shoe string -matkailuun Daniel suhtautuu kannustavasti, mutta varauksella. Hän ei suosi turhia lyhyitä lentoja, mutta usein reittilennot ovat pidemmälläkin matkalla halvempia. Daniel pitää junalla matkailusta ja myös liftaa ja käyttää paikallisbusseja tai vuokraa auton ja ottaa itse liftareita kyytiin. Mikan mielestä ekologisesta matkailusta on vaikea puhua lentomatkailun yhteydessä. Hänkin kuitenkin suosii mieluummin paikallisia yrittäjiä kuin esimerkiksi isoja hotelliketjuja.

Kokemus maailmanmatkoista on johtanut myös siihen, että sekä Daniel että Mika suhtautuvat uutisiin nykyään aivan eri tavoin: ei ole yhdentekevää, mitä tapahtuu maassa, jossa on matkaillut ja jossa on syntynyt ystävyyssuhteita. Maailmasta on tullut merkityksellinen.


Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Linda Lappalainen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.pallontallaajat.fi

www.couchsurfing.com/