Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Mustasukkaisuus parisuhteessa
 

Yksi yleisimmistä parisuhdetta repivistä syistä on mustasukkaisuus. Leila ja Michael Preisfreund ovat avioliitossaan kamppailleet mustasukkaisuuden kanssa vuosikymmeniä.

Leila ja Michael tapasivat vuonna 1968 ja avioituivat viisi vuotta myöhemmin. Leilalle oli yllätys, että Michael oli niin voimakkaasti mustasukkainen viattomista tilanteista. Jos Leila jutteli jonkun miehen kanssa, saattoi Michael tulla paikalle lihaksiaan pullistellen.

Aluksi Michaelin mustasukkaisuus oli imartelevaa, mutta vähitellen siitä tuli myös yhä ahdistavampaa. Michael halusi rajata hyvinkin tiukasti Leilan elämänpiirin. Hän tulkitsi Leilan käytöksen flirttailuksi ja uskoi miesten hakevan seksuaalista kontaktia. Vaikka Michael myöntää tunteneensa välillä murhanhimoa, hän ei koskaan ollut välivaltainen.

Leila oli kuitenkin huolissaan Michaelin mustasukkaisuudesta. Vuonna 1992 Leila ja Michael alkoivat käydä avioliittoleireillä ja etsiä yhdessä välineitä avioliittonsa kehittämiseen. Neljä vuotta myöhemmin Michael paljasti olleensa jatkuvasti uskoton vaimolleen aina seurusteluajoista alkaen.

Nyt Michaelin tuntema aiheeton mustasukkaisuus vaihtui Leilan tilannesidonnaiseen, varsin perusteltuun mustasukkaisuuteen. Tieto Michaelin uskottomuudesta löi pohjan pois kaikelta aiemmalta. Mutta mukana oli myös helpotusta: Leilaa kalvanut epäluulo ei ollutkaan merkki hulluudesta. Kaikesta huolimatta Leila halusi jatkaa avioliittoa.

Repivää mustasukkaisuutta kesti vuosia. Miltei mikä tahansa asia laukaisi mustasukkaisuuden tunteen Leilassa. Toisaalta Michael avasi koko elämänsä kalentereita, kännyköitä ja lompakoita myöten tarkastettavaksi. Hän antoi Leilalle luvan kysyä asioita yhä uudestaan, ja toisaalta hän pyysi yhä uudestaan anteeksi: ”Näin hirveä olin, voitko silti hyväksyä?”

Nyt, yli kymmenen vuoden jälkeen tilanne on tasaantunut, ja luottamus palautunut varsin pitkälle. Yhä Michaelilla ja Leilalla on keskinäisiä tiukkoja sääntöjä: avioliittotyössä kumpikin keskustelee ainoastaan oman sukupuolensa edustajien kanssa, juhlissa säilytetään katsekontakti eikä Michael voi lähteä itsekseen matkalle tai lounaalle naispuolisen työtoverin kanssa.


Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri