Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Teiniäidit
 

Äidiksi 14-vuotiaana tullut Iina Rahkola on sitä mieltä, että lapsen saaminen pitäisi aina olla iloinen asia.

Iina haluaisi teiniäitejä kohdeltavan tasavertaisesti muiden äitien tavoin - arvostelun ja paheksunnan sijasta teiniäiditkin ansaitsisivat kannustusta ja kunnioitusta. Iinan Aino-tytär on jo kohta kolmevuotias, ja Iina on ollut onnellinen jokaisesta päivästä lapsensa kanssa.

Mummiksi 34-vuotiaana tullut Titta Matinaro haluaisi myös hälventää ennakkoluloja teiniäitejä kohtaan. Kaikki Matinarojen äidit ovat synnyttäneet ensimmäisen lapsensa jo teini-iässä, ja vastuu lapsista on kannettu kunnialla. Titan mielestä nuori ikä ei ole este onnistuneelle äitiydelle. Titta sai ensimäisen lapsensa suunnitellusti 18-vuotiaana viiden vuoden seurustelun jälkeen. Nyt Titalla on neljä omaa lasta ja lisäksi sijoituslapsi Tomi, joka on kohta neljävuotias.

Titan tyttären Janinan yllätysraskaus 15-vuotiaana itketti ensin Tittaa, mutta kyseessä ei ollut suinkaan suru, vaan enemmänkin huoli siitä, miten tytär jaksaa kaiken tulevan. Lapsi on aina lahja, mutta äidiksi tultuaan nainen ei enää koskaan mieti itseään ensimmäisenä, vaan elämä kulkee siitä lähtien lapsen ehdoilla. Titan mieleen muistui myös oman sisarensa 15-vuotiaana ilman parisuhdetta alkunsa saanut raskaus, joka pienellä paikkakunnalla sai aikaan puheita ”uudesta sosiaalihuollon elätistä”. Matinarojen äidit ovat kuitenkin aina elättäneet itse itsensä eikä tarvetta sosiaalihuollon apuun ole ilmaantunut.

Suomessa on teiniäitejä nykyään noin kolme prosenttia synnyttäjistä. Vuonna 2005 alle 17-vuotiaita synnyttäjiä oli 282. Puolet alaikäisten raskauksista päätyy vuosittain keskeytykseen.

Iina sai tiedon raskaudestaan vasta viidennellä kuulla. Hänen kuukautisensa olivat tulleet normaalisti, ja silloisen poikaystävän kanssa oli myös käytetty ehkäisyä. Iina olisi halunnut abortin, jos se olisi ollut mahdollista, koska ajatteli elämänsä menevän pilalle lapsen saamisesta. Adoptiota Iina ei kuitenkaan halunnut edes harkita, vaikka poikaystävän perhe sitä ehdottikin.

Raskaana oleva alaikäinen tyttö on lain mukaan automaattisesti lastensuojeluasiakas. Sosiaaliviranomaiset tarjosivat Iinalle ensikotia asuinpaikaksi niin innokkaasti, että hän koki sen jopa ahdistavaksi. Iinan olisi pitänyt muuttaa ensikotiin kolme kuukautta ennen laskettua aikaa ja asua siellä puoli vuotta synnytyksen jälkeen. Perusteluksi esitettiin se, että Iina saisi viettää aikaa muiden teiniäitien kanssa. Vaikka ensikoti on Iinan mielestä hyvä sellaisille teiniäideille, joilla ei ole paikkaa minne mennä, hän itse ei halunnut tällaista järjestelyä.

Iina halusi asua omassa kodissaan, jossa hänellä oli tarjolla äidin, sisarusten ja ystävien tuki. Kotiopetuksen turvin Iina sai suoritettua peruskoulun kahdeksannen luokan loppuun, ja kesäkuun alussa hänestä tuli äiti. Syksyllä Iina jatkoi 9-luokalla normaalisti, kun hänen äitinsä otti virkavapaata ja hoiti lapsenlastaan koulutuntien aikana kotona. Aino-tyttö pääsi 10 kuukautta täytettyään perhepäivähoitoon, ja nykyään Iina suorittaa jo kaksoistutkintoa lukiosta ja ammattikoulusta. Kotoa muuttoa Iina suunnittelee vasta sitten, kun koulu on käyty loppuun.

Myös Titan tyttären tapauksessa aborttia olisi ollut myöhäistä tehdä eikä Janina olisi siihen missään nimessä suostunut. Nykyään Janina asuu 3-vuotiaan Veeti-pojan ja Veetin isän, Lassin, kanssa omassa asunnossaan lähes Titan naapurissa. Äiti ja tytär tapaavat toisiaan päivittäin. Titan perheen keltainen puutalo on kuin Muumitalo: ovet ovat aina avoinna tulijoille, niin sukulaisille kuin ystäville. Tiivis yhteisö pitää huolta toisistaan.

Titta on liikuttunut Janinan ja Lassin osoittamasta vastuullisuudesta nuorina vanhempina. He ovat pärjänneet ja pitäneet yhtä, vaikka Veeti-pojalla on todettu vakava perinnöllinen lihasrappeumasairaus, joka vie lasta vääjäämättä kohti ennenaikaista kuolemaa.

Iinan kaverit ja ystävät ovat pysyneet hänen rinnallaan koko teiniäitiyden ajan. Ainon syntymän jälkeen Iina keskittyi mielestään vielä aika paljon omiin juttuihinsa, mutta viimeisen vuoden ajan hän on huomannut ajattelevansa asioita yhä enemmän Ainon kannalta. Uuden poikaystävänsä Jessen Iina tapasi, kun Aino oli 10 kuukautta vanha. Jessestä onkin tullut Ainolle kuin isä parin vuoden seurustelun aikana. Iinasta tuntuu, ettei hän ole joutunut luopumana mistään tärkeästä lapsensa vuoksi. Päinvastoin, elämä on Ainon syntymän jälkeen ollut Iinasta paljon antoisampaa.

Tulevaisuudessa Iina haaveilee toimittajan ammatista. Titta puolestaan on hiljattain toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa ja hankkinut itselleen moottoripyörän. "Lapset eivät estä unelmien toteutumista", toteavat Titta ja Iina kuin yhdestä suusta tulevaisuutta miettiessään.


toimittaja Hilla Blomberg
taustatoimittaja Linda Lappalainen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kirjallisuutta:

TEINIÄIDIT, toim. Anne Kukkonen & Aija Salo, MC-Pilot Kustannus 2000.