Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Pallon perässä Suomeen
 

Koripalloilija Aneta Kausaite ja jalkapalloilija Jeferson Pires tulivat maahan ulkomaalaisvahvistuksina, mutta nyt Suomesta on tullut jo kotimaa.

Liettualainen Aneta Kausaite muutti suomeen vuonna 1999. Hän oli sitä ennen voittanut Liettuan maajoukkueessa Euroopan mestaruuden ja pelannut viisi vuotta Yhdysvalloissa, mm. WNBA-sarjassa Detroit Shocksin paidassa. Viimeiset vuodet Pussihukkien kapteenina toiminut Aneta on ollut yksi SM-sarjan kaikkien aikojen kovimmista pelaajista.

Brasilialainen Jeferson Pires muutti Suomeen vuonna 2001. Hän aloitti futsalin pelaamisen viisivuotiaana, 15-vuotiaana hän pelasi jo ammattilaisena jalkapallokentillä. Suomessa Jeferson on pelannut Porin FC-Jazzin, Oulun OPS:n, FC OPan sekä AC Oulun paidassa sekä RoPSin joukkueessa Rovaniemellä.


URHEILU KUIN USKONTO

Jos Brasiliassa jalkapallo on kuin uskonto, niin liettualaisille koripallo merkitsee samaa kuin jääkiekko suomalaisille. Sekä Aneta että Jeferson ovat joutuneet tottumaan ympäristöön, jossa heidän oma urheilulajinsa ei olekaan se kaikkein seuratuin.

Liettuassa urheilu oli Anetan nuoruusvuosina vallinneen sosialismin aikaan yksi niistä ainoista keinoista saada vapauksia ja päästä matkustamaan ulkomaille. Brasiliassa jalkapallo on monen köyhän nuoren ainoa näkyvissä oleva keino menestyä elämässä.

Anetalle Suomeen muutto ei ollut loikka tuntemattomaan, sillä hän oli käynyt maassa jo aikaisemmin. Kun liettualainen Jurate Lill pyysi häntä suomalaisen joukkueen ulkomaalaisvahvistukseksi, hänen oli helppo suostua. Tuohon aikaan ulkomaalaisvahvistuksia oli usein vain yksi kussakin joukkueessa. Jo vuonna 2000 Aneta valittiin kauden parhaaksi ulkomaalaisvahvistukseksi.

Kun entinen kotikaupungin poika, Suomessa pelaava Rodrigo ehdotti parikymppiselle Jefersonille muuttoa Suomeen, Jeferson päätti lähteä, vaikka ei tiennyt Suomesta kuin sen, että joulupukki ja Litmanen ovat täältä kotoisin. Pian mies alkoi kuitenkin viihtyä maassa toden teolla, ja kun viereen löytyi vielä tyttöystävä, oli kohtalo sinetöity.


HALUAN OLLA PARAS

Sekä Aneta että Jeferson ovat kasvaneet kulttuurissa, jossa urheilijoita karsitaan jatkuvasti ja harjoitusmäärät ovat moninkertaiset suomalaiseen tapaan verrattuna. Jeferson mukaan harjoitus- ja pelitahti saattoi Brasiliassa olla niin tiivis, että joskus kului kuukausia ennen kuin hän pääsi tapaamaan vanhempiaan, vaikka he asuivat samassa kaupungissa.

Aneta eli vuosia samassa kiihkeässä rytmissä, jossa harjoitukset, pelit ja opiskelu määräsivät tahdin. Anetan mielestä urheilijalla täytyy olla vahva halu kehittää itseään: Harjoituksissa ei tarvitse olla hauskaa, sillä jatkosta putoaminen on jotakin, mikä ei todellakaan ole hauskaa.


RASISTI ON REPPANA

Kun Jeferson aloitti pelaamisen Porissa, oli siellä paljon muitakin brasilialaisia, ja brasilialaisuus nähtiin hyvänä asiana. Sen sijaan Oulussa hän joutui kohtaamaan rasistista käytöstä: pakolaista tai mutiaista kehotettiin usein lähtemään takaisin kotiinsa. Vasta kun Jeferson kertoi olevansa Brasiliasta kotoisin, muuttui huutelijoilla ääni kellossa, ja hetken päästä samat miehet saattoivat jo kysellä kiinnostuneena sambasta ja jalkapallosta.

Vaikka sekä Anitan että Jefersonin mukaan rasistinen käytös on vähentynyt vuosien myötä, Jeferson tietää hyvin, että esimerkiksi RoPS:in hävittyjen pelien jälkeen joukkueen tummapintaiset pelaajat joutuvat helposti humalaisten suomalaisten aggression kohteeksi.

Jeferson toimii nykyään itse tukihenkilönä jalkapallon pelaajayhdistyksen ulkomaalaisvahvistuksille tarkoitetussa Welcome to Finland -hankkeessa. Kampanjan tarkoituksena on helpottaa ulkomailta saapuvien pelaajien sopeutumista Suomeen. Rasismin vastaisen kampanjan iskulauseena on ”Rasisti on reppana”.


SUOMESTA TULLUT KOTIMAA

Anetan aktiivinen pelaajanura on jo takana, mutta hän on silti jäänyt Suomeen. Nykyisin Aneta työskentelee liike-elämässä ja nauttii liikkumisesta ilman harjoituspaineita. Jeferson on viihtynyt hyvin Suomessa, mutta hän ei vielä ole varma, tuleeko hän asumaan aktiiviuran jälkeen Suomessa vai Brasiliassa. Suomessa ollessaan hän aina kaipaa Brasiliaan, ja päinvastoin. Jeferson on kouluttanut itseään talonrakennusalalla, ja jatkossa hän on kiinnostunut myös valmentamisesta.

Aneta havaitsee suomalaistuneensa niin hyvin, että saunassa on käytävä useampia kertoja viikossa. Jeferson puolestaan on oppinut rakastamaan hiihtämistä, ja välillä henelle huomautellaan Porin murteesta.

Sekä Aneta että Jeferson rohkaisevat maahanmuuttaja-pelaajia opiskelemaan suomenkielen, sillä se on paras väylä tutustua sekä suomalaisiin että suomalaiseen kulttuuriin.


Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Linda Lappalainen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.rasistionreppana.fi