Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Yksinäisyys
 

Yksin oleminen voi parhaimmillaan antaa tilaisuuden pohdiskeluun, henkiseen kasvuun ja voimavarojen lataamiseen.

Jos yksinäisyys ei ole itse valittua, se aiheuttaa surua ja voi johtaa jopa psyykkiseen tai fyysiseen sairastumiseen.

Yksinäisyyttä kokee tälläkin hetkellä noin miljoona suomalaista. Yksinäisyyden kierteestä ovat kärsineet myös Mervi Forsblom ja Pauli Puttonen.


MERVI PUTOSI IKÄISTENSÄ KELKASTA

Mervi, 47, opiskeli vuonna 1989 Tampereen teknillisessä korkeakoulussa ja tapasi siellä tulevan poikaystävänsä. Seurustelusuhteesta muodostui piinaava ja voimia vievä. Mervin itsetunto mureni, ja hänelle alkoi ilmestyä mielenterveysongelmia. Opinnot viivästyivät. 1990-luvun alussa alkoi lama eikä paria tenttiä vaille valmis Mervi löytänytkään töitä kuten opiskelukaverinsa.

Mervi putosi ikäistensä kavereiden kelkasta ja jäi yksin kotiin. Mervi yritti soitella ystävilleen ja ehdotteli tapaamisia, mutta heillä ei ollut enää perheen tai työnsä ohessa yhtä lailla aikaa seurusteluun. Myös niukka rahatilanne rajoitti Mervin aktiivista elämää, ja työttömyys sai hänet tuntemaan itsensä arvottomaksi.

Päästyään Mielenterveyden keskusliiton kuntoutuskurssille Mervin elämä alkoi vähitellen avartua uudestaan - vapaaehtoistyö toi mukanaan kavereita ja itsetuntoa. Mervi tutustui kuntoutuskurssilla myös naapurustossa asuvaan Olliin, joka houkutteli hänet Hervannan päiväkeskukseen. Tämä aikuisten päiväkoti tuntui Mervistä viihtyisältä, koska siellä hän sai olla oma itsensä.

Tällä hetkellä Mervi toimii päiväkeskuksessa tukihenkilönä ja auttaa muita mielenterveyskuntoutujia. Hän opettaa myös parinkymmenen ikäihmisen ryhmälle ruotsia.

Mervin itsetunto on kohentunut pahimmista alhoista huomattavasti, ja jonakin päivänä hän aikoo hoitaa opintonsa loppuun. Mervin haaveissa on myös oikean palkallisen työn tekeminen, vaikka tällä hetkellä on eläkkeelle selkänsä ja mielenterveytensä vuoksi.


PAULI ETÄÄNTYI PERHEESTÄÄN JA MASENTUI

Pauli, 63, sai 90-luvun taitteessa työpaikan Jyväskylästä viidenkymmenen hengen yrityksen johtajana. Perhe jäi Paulin yllätykseksi asumaan Kajaaniin. Pauli ikävöi viikolla perhettään ja matkusti viikonloppuisin Kajaaniin.

Matkalaukkuelämä oli kuluttavaa. Vähitellen Kajaanin käynnit harvenivat, kun Paulin ja hänen vaimonsa välit viilenivät. Vuonna 1995 lasten muutettua jo pois kotoa Pauli halusi erota.

Pauli tunsi itsensä jo ennen eroa hylätyksi ja petetyksi. Epävarmuus uusissa ihmissuhteissa näkyi yliyrittämisenä ja sitoutumiskammona. Pauli jätti pari kertaa naisystävänsä tökerösti vain sen vuoksi, ettei olisi itse tullut jätetyksi. Yrityksen johtaminenkin alkoi tuntua yhä yksinäisemmältä ja raskaammalta laman syvenemisen myötä.

Paulilla oli univaikeuksia, ja masennus vei hänet lopulta niin huonoon kuntoon, ettei hän jaksanut nousta edes sängystä ylös. Sairauslomat eivät tuoneet helpotusta, koska töihin palattuaan hän kohtasi samat ongelmat uudelleen. Huonouden ja mitättömyyden tunteita yritettiin kohentaa työssä jaksamiseen tähdänneillä kursseilla ja osa-aikaisella eläkkeellä.

Kahden vuoden ajan Pauli eli täysin työkyvyttömänä osa-aikaisella eläkkeellä. Se tuntui hänestä nöyryyttävältä. Lopulta Pauli halusi ja pääsi 60-vuotiaana täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työpaineiden helpottuminen ja sukulaisten kannustus auttoivat Paulin vähitellen pahimman yli.

Tsunamin jälkimainingeissa löytyi myös Paulille oljenkorsi - hän lähti SPR:n lipaskerääjäksi katastrofin uhrien auttamiseksi ja löysi järjestön kautta muitakin mielenkiintoisia vapaaehtoistöitä.

Nykyään Paulin päivät täyttyvät ikäihmisten päiväkeskuksessa erilaisten juoksevien asioiden hoitamisesta. Ohjelma- ja viihdytystehtävien kautta Pauli on elvyttänyt nuoruuden tanhutaitonsa ja ryhtynyt esittämään myös erilaisia rooleja tapahtumissa. Iloinen irrottelu on tuonut hauskuutta elämään.

Paulilla on hyvät välit lapsiinsa ja lastensa lapsiin. Hän on oppinut luottamaan itseensä myös parisuhteessa. Ystäviä on sopivasti ja rientoja jo liiankin kanssa. Yksinäisyys on jäänyt taakse.


Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPR:n ystäväpalvelu