Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
28.3.2010 Parisuhteen arkea
 

Pitkään parisuhteeseen mahtuu yleensä sekä ylä- että alamäkiä. Monet parisuhteeseen vaikuttavat asiat saattavat jäädä keskustelematta arjen tuoksinassa.

Väestöliiton kehittämä Samarakas-korttipeli antaa virikkeitä yhteisille keskusteluille korteissa olevien kysymysten ja tehtävien avulla.


RAKASTUMISESTA ARKEEN

Jaana ja Ove Öhman ovat olleet yhdessä 32 vuotta ja niistä naimisissa 27 vuotta.

He tapasivat 17-vuotiaina ja rakastuivat toisiinsa. Ove haki Jaanaa tanssimaan ja suuteli ihanasti ja lupasi soitella joululomamatkan jälkeen.

Pariskuntaa yhdisti heti alusta alkaen huumori. Pieni mietintäpaussi seurusteluaikaan toki mahtui, mutta naimisiin Jaana ja Ove menivät, kun tuli perheen perustamisen aika.

Pariskunnalle syntyi kaksi poikaa vuosina 1983 ja 1987. Ove oli tuolloin jo Tolkkisten sahalla töissä kolmivuorotyössä. Poikien ollessa leikki-ikäisiä myös Jaana teki pitkää päivää. Hän toimi ensin päivätyössään puutarhurina, ja illalla hän teki tuntitöitä musiikinopettajana ja vielä kävi keikoilla esiintymässä. Pojat viettivät tuolloin paljon aikaa Oven vanhemmilla, jotka asuivat vain parinsadan metrin päässä Öhmaneilta.

Lisäksi perheeseen on aina kuulunut koiria. Koirat ovat nimenomaan Oven silmäteriä, joita hän nimittää pumpernikkeleiksi.

Tällä hetkellä perheessä on kolme noin 60-70 -kiloista Fila Brasileiro –rotuista koiraa, joita Ove käyttää säännöllisesti myös näyttelyissä. Oven päivittäiseen ohjelmaan kuuluu myös kuulumisien vaihto koiranruokakaupassa samanhenkisten ystävien kanssa. Jaanan mielestä Ove touhuaa joskus liikaakin koiramaailman lumoissa.


JAANAN UUPUMUS

Kymmenisen vuotta sitten Jaana uupui kahden työn rumbaan ja siihen, ettei hän osannut sanoa ei, vaikka aikataulu oli jo pitkään ollut aivan liian täynnä. Uupumus ja masennus aiheuttivat Jaanalle jopa itsetuhoisia ajatuksia ja kerran hän jo miettikin, että helpottaisiko, jos hän ottaisi purkillisen pillereitä. Oven piikikäs huumori sai kuitenkin Jaanan toisiin ajatuksiin, ja vähitellen tunnelin päässä alkoi näkyä valoa.

Jaana päätti burn outista selvittyään jättää musiikkiriennot kokonaan, ja uusi innostus löytyi terveydenhoidon alueelta.

Nykyään Jaana tekee muutamia hieronta- ja hermoratahoitoja viikossa. Päivätyö puutarhurina ei enää jaksa kovin paljon innostaa, mutta perheen taloudellinen tilanne vaatii Jaanaa pitämään päivätyöstä kiinni. Ove jäi sahalta työttömäksi vuosi sitten.


OVEN TYÖTTÖMYYS

Ovea itse työttömyys ei ole vielä alkanut stressata, mutta taloudentila ja fakta, että töitä on hyvin vähän tarjolla myös tulevaisuudessa, huolestuttaa häntä.

Vaikka Ove käy joka päivä verkossa etsimässä töitä itselleen, yksikään hakemus ei ole vielä tärpännyt.

Perheellä on edelleen paljon velkaa talosta ja uudesta autosta, jonka he ehtivät hankkia juuri ennen Oven työttömyyttä.

Oven työttömyys kiristää enemmän Jaanan pinnaa, ja suuttuessaan hän saattaa tokaista miehelleen, että menisit jo töihin siitä!

Kovin paljon Jaana ei pidä myöskään siitä, että Ove heräilee koirien kanssa päivän viettoon vasta yhdentoista aikaan aamupäivisin. Silloin Jaana on ollut töissä jo useita tunteja.

Ove on kuitenkin rennolla suhtautumisellaan pystynyt ottamaan rauhallisesti vastaan Jaanan kiukkuilut. Hän lähtee riitatilanteissa usein koiriensa kanssa lenkille tuumailemaan.


HELLÄT HETKET JA INTOHIMO

Samarakas–pelin korteista esille nouseviin kysymyksiin keskinäisistä hellistä hetkistä ja intohimosta Jaana ja Ove vastaavat, että suukot ja halit saavat heillä enemmän aikaa viikonloppuisin.

Jaanan mielestä heidän suhteensa on seestynyt, mutta mielikuvitus pitää edelleen yllä intohimoa. Ove pussaa päivittäin vain koiriaan, mutta puhelimitse Ove tiedustelee Jaanan vointia ja kuulumisia montakin kertaa päivässä.

Pariskunnan yhteisenä haaveena on selviytyä veloista. Sen jälkeen Jaana voisi jättää puutarhurin työnsä ja keskittyä hierontaan ja muihin terveyteen liittyviin asioihin. Ja Ove saisi tilaisuuden matkustaa jälleen. Hän rakastaa matkustamista, mutta saa harvoin Jaanan innostumaan mukaan reissulle. Jaanaa puolestaan eivät Oven matkat haittaa. Hän luottaa täysin Oveen.

Mustasukkaisuutta pariskunta ei ole kokenut sitten nuoruusvuosien.

Samarakas–korttien kysymykset saivat Jaanan ja Oven keskustelemaan myös pitkästä parisuhteesta tavalla, jota he pohtivat voivansa joskus vielä jatkaa. Ja ihan kiva Oven mielestä olisi kertoa fantasioitakin yhteisen korttipelin innostamana.


Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Väestöliitto: Samarakas–parisuhdekorttipeli kahdelle