Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Omaishoitajuus
 

Keskustelua omaishoitajuudesta. Vieraina ovat omaishoitajat Raine Moliis ja Seija Stenfors.

Rainen ja Seijan puolisot sairastavat Alzheimerin tautia. Molemmat ovat hoitaneet kotona puolisoitaan jo useita vuosia. Puolisot ovat hoidossa Helsingissä Kustaankartanon vanhustenkeskuksesa pari viikkoa, pari viikkoa kotonaan.

Sekä Seijan että Rainen avioliitot ovat olleet hyviä. Molemmille puoliso on ollut se suuri rakkaus.

Rainen puoliso Airi ei ole koskaan myöntänyt sairauttaan. Siksipä Airi ei ole koskaan halunnut kertoa sairaudestaan muille, mikä aiheutti alkuun salailua, asiasta ei kerrottu kuin vain lähipiirille. Airi on kotona ollessaan hyvin riippuvainen Rainesta. Raine käyttää vessassa, syöttää. Hän myös meikkaa Airin ja lakkaa kynnet. Airin hyvät hetket tuovat iloa Rainen elämään. Myös harrastukset, riistanhoito, metsästys ja luonto antavat iloa ja jaksamista, samoin kuin ystävät, joiden kanssa voi puhua asioista.

Seija on ottanut Pentin hoitamisen tehtäväkseen. Niin kauan kuin on tehtävä, sitä jaksaa, sanoo Seija. Pentillä ja Seijalla on molemmilla hyvä huumorintaju, mikä auttaa monessa asiassa. Myös Seijalle puoliso Pentti on suurin ilon antaja. Seija on aktiivinen ihminen, joka liikkuu paljon, harrastaa paljon. Ystävät, lapset ja harrastukset auttavat jaksamaan.

Raine ja Seija ovat molemmat olleet hyvin tyytyväisiä hoitopaikkaan, jossa puolisot ovat hoidossa. Heitä hoidetaan siellä hyvin, ja heille on siellä kaikenlaista aktiviteettia tarjolla. Kun saa pari viikkoa itse levätä, niin sitten taas jaksaa hoitaa puolisoaan.


Juontaja Arto Tiihonen
Taustatoimittaja Saija Sievistö

Omaishoitajat ja Läheiset –liitto ry

Alzheimer-keskusliitto