Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Ystävyys syövän varjossa
 

Keskustelua ystävyydestä syövän varjossa. Vieraina ystävättäret Helena Tikkanen ja Ulla Åman.

Helena Tikkanen ja Ulla Åman ystävystyivät 17 vuotta sitten noin nelikymppisinä. Sama työ vei heidät yhteen. Ullan opasti seuraajalleen Helenalle talon talouspäällikön työt ja käytännöt. Alun ennakkoluulot sulivat saman tien, kun Itä-Suomesta kotoisin olevien naisten huumori pääsi valloilleen. Helena luuli, että hienostorouva päräyttää paikalle Volvolla, mutta Ulla parkkeerasikin pyöränsä Helenan pyörän viereen.

Ystävykset ovat tehneet pitkiä pyöräilyretkiä yhdessä. Kävelylenkeillä on keskusteltu sekä työ- että yksityisasioista. Ullaa ja Helenaa yhdistää myös hyvä ruoka: Helena on hyvä kokkaamaan ja Ulla mielestään erittäin hyvä syömään Helenan ruokia. Molempien perheet ovat myös tutustuneet yhteisten ruokailuhetkien yhteydessä toisiinsa.

Helena ja Ulla keksivät joskus oikein teeman, jotta olisi hyvä syy syödä, juoda ja pitää hauskaa. Tangoiltaan tai virsilaulufestivaaleille bestikset kutsuvat laajemmaltikin ystävättäriä.

Kun Helena sairastui ensimmäisen kerran 44-vuotiaana rintasyöpään, oli se shokki molemmille. Helena sai Ullalta vihreän kalakorun lohdutuslahjaksi ja vähitellen ystävillä oli taas entiset kujeet. Ulla havaitsi silloin, että ystävän tehtävä oli myös viedä ajatukset sairastumisesta johonkin muuhun. Ullasta tuli myös tärkeä uintikaveri Helenalle ja he käyvät viikoittain yhdessä uimahallissa.

Kun Helenan sairaus monen terveen vuoden jälkeen uusi keväällä 2005 ja taas uudelleen keväällä 2006, Ulla tunsi eniten riittämättömyyttä ystävänä pitkien leikkausvaiheiden aikana. Ystävät pitivät silloin yhteyttä puhelimitse ja Helena kertoi, että hänelle riitti sekin, kun tiesi, että Ulla ajatteli häntä.

Vertaistukiryhmässä Helena on saanut toisenlaista tukea. Siellä on asiantuntijan johdolla käsitelty enemmän sairautta ja jaettu sen aiheuttamaa tuskaa kohtalotovereiden kanssa. Puhuminen puolison ja erilaisten ystävien kanssa on joka tapauksessa ollut tärkeää, mutta Helena ei Ullan kanssa ole aina halunnut pelkästään märehtiä sairauttaan, vaan jutella muistakin asioista.

Helenan vakava syöpäsairaus ei ystävyyttä haalenna. Molemmat aikovat pysyä toistensa ystävinä niin kauan kun on elämää.


Juontaja Arto Tiihonen
Toimittaja Hilla Blomberg

Syöpäjärjestöt


Ohjelma Helenasta PRIIMAssa TV1:llä torstaina 25.1.2007