Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Äidin ja tyttären suhde
 

Keskustelua äidin ja tyttären suhteesta. Vieraina 52-vuotias yksinhuoltajaäiti Aune Jänönen ja hänen 13-vuotias tyttärensä Sofia Piispanen.

Aune sai ensimmäisen tyttärensä Saijan 19-vuotiaana, avioliitto kesti kolme vuotta. Aune teki siihen aikaan poikkeuksellisen ratkaisun ja ryhtyi etä-äidiksi, tytär jäi isänsä luo asumaan. Aune on ollut tyttärensä elämässä kuitenkin mukana koko ajan tiiviisti.

33-vuotiaana Aune tapasi Jukan ja kolmen kuukauden seurustelun jälkeen he menivät kihloihin. Aune muutti sulhasensa taloon. Siellä asui Aunen ja Jukan lisäksi eronneen Jukan 3 alaikäistä lasta. Vuosi 1992 oli Aunelle rankka, hän joutui työttömäksi, avomies Jukka kuoli yllättäen, ja Aune joutui muuttamaan yhteisestä kodista pois. Kaiken sen surun keskellä Aune sai kuitenkin ilosanoman, hän oli raskaana.

Sofia syntyi 9 kuukautta isänsä kuoleman jälkeen. Nyt Sofia, joka on perinyt isältään urheilullisuuden, on 13-vuotias menestyvä uimarityttö. Aune on itse joutunut, tai kuten hän itse miettii, saanut päättää isoista asioista yksin ja kasvattaa tyttärensä yksin. Aune opiskelee nyt työn ohessa liiketoiminnan tradenomiksi ja osallistuu hyvin paljon tyttärensä urheiluharrastukseen.

Aune itse sanoo ponnistaneensa syvältä ja päässeensä pinnalle. Hänellä on hyvä työpaikka, oma koti ja taloudellisesti he pärjäävät kohtalaisen hyvin. Äidin ja tyttären suhde tällä hetkellä on hyvä, mutta edessä olevat mahdolliset äidin vaihdevuodet ja tyttären murrosikä tuovat oman jännityksensä kotielämään.


Juontaja Arto Tiihonen
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri