Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Valmennussuhde
 

Omasta valmennussuhteestaan ovat keskustelemassa uimari Jussi Sillanpää 23 v ja hänen valmentajansa Tua Turunen.

Jussi opiskelee Kuopion yliopistossa farmasiaa kolmatta vuotta. Jussi on harrastanut tosimielessä uintia jo 10 vuotta. Parhaaksi saavutuksekseen Jussi listaa 13. sijan aikuisten SM-kisoissa. Jussia kiehtoo vesi elementtinä ja uinnissa ennen muuta omien rajojen etsiminen.

Valmentaja Tua Turunen on ammatiltaan sairaanhoitaja. Tua on uinut 8 – 18-vuotiaana isänsä Harri Turusen valmentamana, mutta lopetti aktiiviuran vuonna 1995. Parhaat saavutukset uinnissa ovat 4 Suomen ennätystä selkäuintimatkoilla ja useita Suomen mestaruuksia sekä Nuorten EM-kisaedustus vuonna 1991.

Jussin ja Tuan valmennussuhde alkoi vuoden 2004 alusta. Tua tekee valmennusohjelmat ja he tapaavat 3 – 5 kertaa viikossa. Tua sanoo olevansa valmentajana aika hallitseva, hän myös antaa tunteidensa näkyä. Toisaalta Jussilla on hyvin paljon omiakin malleja ja ratkaisuja asioihin. Silloin molempien näkemyksiä sovitellaan yhteen. Tualla ja Jussilla on hyvä puheyhteys eikä ylipääsemättömiä ongelmia ole tullut. Vaikkakin Tuan mielestä Jussi usein tekee asioita ”miellyttääkseen” valmentajaansa, vaikka olisi toista mieltä.

Jussin mukaan Tua on valmentajana erittäin tiukka ja vaativa, Tua vaatii kovaa työn tekoa ja panosta treenaamiseen. Tua mukaan taas Jussissa parasta on sydän ja lähes loppumaton tahto. Jussin kanssa voi olla varma, että hän kuuntelee tosissaan sekä kokeilee ja yrittää parhaansa.

Vaikka kilpailutulokset eivät ole parantuneet viimeisten kahden vuoden aikana, ovat he silti menneet eteenpäin todella paljon. Pettymyksiä on tullut, mutta luottamus parempiin tuloksiin on säilynyt molemmilla. Tua sanoo, että vaikka kilpailutuloksia ei sitten syntyisikään, niin hänelle on tärkeää myös se, että Jussi saa jotain uintiurastaan evääksi tulevaisuuttakin varten.


Juontaja Arto Tiihonen
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri