Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Kaksosten minäkuva
 

Identtiset kaksoset Helinä Alho ja Hillevi Vapola (s.1954) Kokkolasta kertovat kokemuksistaan kaksosina.

Yleensä kaksosia ihastellaan ja varsinkin identtisiä kaksosia usein ”niputetaan” eikä puhutakaan heistä erillisinä yksilöinä. Kaksosille pyritään löytämään tietyt roolit. Puhutaan toisesta johtajana ja toinen luokitellaan alistujaksi.

Helinä ja Hillevi olivat kasvaneet niin yhteen, että vielä kansakoulussa he söivät samalta lautaselta. He nukkuivat hyvin pitkään myös samassa sängyssä. Koulussa asennoiduttiinkin heihin joskus kuin yhteen ihmiseen, annettiin yhteisiä kirjoja. Nuorena molemmilla oli tunne, että he eivät ole kokonaisia, jos toinen oli poissa.

Kolmenkymmenen ikävuoden paikkeilla Helinä alkoi kaivata itsenäisyyttä ja halusi mm. pukeutua omalla tyylillään. Hillevi loukkaantui aluksi Helinän irtiotosta ja riitojakin aiheesta syntyi siskosten välille. Hilleville itsenäistymisen vaihe tuli myöhemmin, noin nelikymppisenä avioeron jälkeen. Oman minäkuvan kehittyminen näin myöhään oli kaksosille rankkaa.

Jos Helinä ja Hillevi olisivat itse saaneet kaksoset, he olisivat erottaneet lapset omiksi yksilöikseen jo varhain. He kokevat, että se olisi kummankin identiteetin kehittymisen kannata erittäin tärkeätä.

Juontaja-toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo VakkuriSuomen monikkoperheet ry