Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Vankila auttajana
 

Keskustelua päihdekierteen katkaisemisesta, auttamisesta ja yhteistyöstä. Vieraina Hämeenlinnan vankilasairaalan ohjaajana 16 vuotta toiminut Anne Salmi ja Ilpo Nordman, entinen huumeiden käyttäjä, joka on ollut raittiina jo 11 vuotta.

Annen ja Ilpon ensimmäisestä kohtaamisesta vankisairaalan päihdekuntoutuksessa tuli kuluneeksi 10 vuotta ja he muistelevat miten Ilpon kuntoutus alkoi ja sujui.

Ilpo Nordman aloitti päihteiden käytön jo 12-vuotiaana. Ilpo arveli, että hänellä oli heikko itsetunto ja kaveripiirissä piti näyttää, että uskaltaa. Tupakasta ja alkoholista Ilpo siirtyi kannabiksen kautta kovempiin aineisiin ja pian aineet veivät Ilpoa.

Ilpo meni naimisiin ja sai kolme lasta. Ilpo hakeutui hoitoon pelastaakseen perhe-elämänsä, mutta hänellä ei ollut vielä tarpeeksi omaa tahtoa päästä irti päihteistä. Avioeron jälkeen Ilpon kierre paheni ja lopulta hän joutui omaisuusrikoksen vuoksi vankilaan. Silloin Ilpo päätti raitistua tuomionsa aikana ja hän itse pyysi päästä Hämeenlinnan vankisairaalan päihdekuntoutukseen.

Annen ja Ilpon yhteistyö jatkuu edelleen, sillä Ilpo on vastaavana ohjaajana Hämeenlinnan A-klinikkatoimen Terveysneuvontapisteessä, jota kutsutaan kotoisen tunnelmansa ansiosta Living Roomiksi eli olohuoneeksi. Anne saattaa kysyä Ilpolta neuvoa ”hankalan kuntoutujan” kohdalla ja yhdessä he järjestävät leirejä, pelejä ja onnistumisen elämyksiä kuntoutettaville vangeille. Toiminta madaltaa kynnystä siirtyä siviilielämään.

Hämeenlinnan vankisairaalan päihdekuntoutus on 16 vuoden menestyksellisen toiminnan jälkeen päätetty lopettaa ja Anne Salmen pitkä työura on juuri päättynyt. Ilpo Nordman ei toiminnan lopettamista ymmärrä, sillä hän tuntee monia, jotka ovat käyneet kyseisen kuntoutuksen läpi. He elävät raittiina tänä päivänä, tekevät töitä ja maksavat veronsa kuten Ilpokin.

Juontaja-toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri