Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Monikulttuurisuus koulussa
 

Aiheesta keskustelemassa opiskelija Buremi Mohamed ja Vantaan Länsimäen yläkoulun rehtori Leila Reinikainen.

Leila Reinikainen on työskennellyt yhdessä Suomen monikulttuurisimmassa koulussa sen alkuajoista lähtien eli vuodesta 1989. Länsimäen yläkoulussa on tällä hetkellä oppilaista 21 % maahanmuuttajia, yhteensä parikymmentä eri kulttuuria. Ongelmia on tuottanut se, ettei koulun opettajilla ja maahanmuuttajille ole yhteistä kieltä, lapset tulevat hyvin eri-ikäisinä kouluun, eikä heidän aiempaa koulutustaan aina tiedetä.

Nykyisin koulussa toimii valmistava luokka, jossa on 13–15-vuotiaita oppilaita. He voivat olla luokalla vuoden, mutta jo tämän vuoden aikana he voivat käydä normaaleilla tunneilla niissä aineissa, joissa menestyvät. On myös tapauksia, ettei lapsi ole koskaan aiemmin opiskellut englantia ollenkaan, joten luokan opettajalla riittää haasteita. Heidän opettajanaan toimii suomi 2:n opettaja, hän tukee oppilaita kaikissa aineissa.

Buremi tuli Somaliasta Suomeen vuonna 1993, juuri kuusi vuotta täytettyään. Yläkoulun Buremi kävi Länsimäen koulussa. Siellä hän oli monikulttuurisessa luokassa, jossa oli ainakin seitsemää eri kansalaisuutta. Noin puolet luokasta oli suomalaisia. Lukion Buremi kävi Helsingin luonnontiedelukiossa, ja kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2005 erinomaisin arvosanoin. Buremille ja hänen vanhemmilleen opiskelu ja koulutus on hyvin tärkeää. Buremin isä on valmistunut Suomessa ammattikorkeakoulusta insinööriksi ja työskentelee Nokialla.

Nyt Buremi opiskelee avoimessa korkeakoulussa biologiaa. Hän aikoo hakea lääketieteelliseen tiedekuntaan opiskellakseen lääkäriksi, toiveena on tulla lastenlääkäriksi. Buremi sanoo, että kaikki hänen elämässään on tähdännyt tähän. Se on ammatti, jossa voi auttaa vähäosaisia, myös ulkomailla. Jos Somaliassa tilanne paranee, niin mahdollisesti hän menee sinne lääkäriksi, ainakin joksikin aikaa.

Buremi oli tosi innokas koulunkävijä, tykkäsi koulusta ja halusi näyttää, että pärjää. Kaiken kaikkiaan Buremi tykkäsi valtavasti Länsimäen koulusta. Rehtori Leila Reinikainen puolestaan sanoo, että on hyvin iloinen ja kiitollinen, että on saanut työskennellä monikulttuurisessa koulussa. On ollut hienoa tutustua erilaisiin kulttuureihin. Se on ollut rikkaus, ja koulun monikulttuurisuudessa on menty paljon eteenpäin.

Juontaja Arto Tiihonen
Taustatoimittaja Saija Sievistö