Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Itsemurha perheessä
 

Vaikeasta aiheesta keskustelevat Anu Helle Espoosta ja hänen anoppinsa Kaija Närhi Vantaalta.

Anu oli naimisissa Kaijan pojan Olavin kanssa ja heidän poikansa olivat 5- ja 7-vuotiaita, kun kesällä 1994 isä teki rajun ratkaisun - itsemurhan. Olavi oli ollut yhä sulkeutuneempi viimeisen vuoden ajan ja Anu halusi muutosta ja mm. kannabiksen käytön lopettamista. Olavia ahdisti heidän nuorimman poikansa autismi, tuleva työttömyys ja Anun erouhkaus. Olavi ei kuitenkaan missään vaiheessa halunnut apua ongelmiinsa, vaikka lähimmäiset kehottivat apua hakemaan.

Olavi toivoi viimeisessä puhelussaan Anulle, että pojille kerrottaisiin, että isä kuoli liikenneonnettomuudessa. Anu yritti estää Olavin itsemurhan vetoamalla siihen, että hän voisi olla erosta huolimatta hyvä isä pojilleen. Äidille pojan itsemurha ei tullut yllätyksenä, koska hän oli jotenkin aavistanut, että Olavi ei jaksa elää. Kumpikaan ei ole syyttänyt itseään eikä muita Olavin teosta Anu ja Kaija ovat tukeneet toisiaan tapahtuman jälkeen ja välit ovat olleet koko ajan läheiset.

Mitään kriisiapua ei itsemurhan tehneen läheisille tuolloin tarjottu. Kaija kävi yksityisesti psykiatrin vastaanotolla kaksi kertaa ja se auttoi. Anu sai apua vasta paljon myöhemmin, kun hänelle puhkesi vaikea anoreksia. Anun toipuminen alkoi edistyä, kun hän sai huudettua Olavin haudalla myös vihansa ulos. Olavin äiti olisi kertonut pojille totuudenmukaisemmin poikansa kuolemasta, mutta tyytyi Anun ratkaisuun kertoa pojille vasta murrosiän jälkeen, kuten heille oli neuvottu asiantuntijoiden taholta.

Mika sai kuitenkin vahingossa tietään isänsä todellisen kuolinsyyn 16-vuotiaana ja sen jälkeen hän sulkeutui puoleksi vuodeksi omiin oloihinsa. Samaan aikaan Anu oli sairaalassa anoreksian vuoksi. Anu ja Mika selvittivät kuitenkin tilanteen puhumalla ja Mika hyväksyi sen, että sai vasta aikuisempana tietää isänsä kuolemasta totuuden.

Tutkimusten mukaan 200 suomalaista viikossa joutuu kohtaamaan läheisensä itsemurhan. Vasta viime vuosina on alettu tukea läheisiä ja monilla paikkakunnilla on jo kriisiryhmiä, joihin voi ottaa yhteyttä terveyskeskuksen kautta. Itsemurhan aiheuttamaa ahdistustaan voi purkaa myös monissa saman kohtalon kokeneiden perustamissa vertaistukiryhmissä.

Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri


Surunauha - Itsemurhan tehneiden läheiset ry

Mielenterveysseura
Mieli.info->Mielenterveys ja elämänkulku->Itsemurha

Itsemurha- ja kriisitiedotusta