Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Sinkut
 

Yksin elämisestä keskustelemassa Eila Luopakka (54v) Keuruulta ja Katja Jaatinen (33v) Lappeenrannasta.

Eila ja Katja ovat suurimman osan aikuisuudestaan asuneet yksin. Se ei ole kummallakaan ollut millään lailla tietoinen valinta. Kummallakin on ollut seurustelusuhteita, mutta ne vain ovat loppuneet johonkin.

Hyvinä puolina yksin elämisessä molemmat pitävät sitä, että sinkkuna voi elää hetkessä eikä kukaan kärsi menemisistä eikä tekemisistä. Kumpainenkin on alkanut aikuisiällä myös uudelleen opiskella.

Katjan mielestä hetkittäin tulee irrallisuuden ja yksinäisyyden tunne. Useimmiten se johtuu ympäristön muodostamista paineista, esimerkiksi siitä, kuinka sinkkuihmisen tulee viettää lomat ja juhlapyhät. Eila puolestaan viettäisi mielellään edes joskus nuo lomat ja juhla-ajat rakkaan ihmisen kanssa, koska juuri silloin kaipaa hyviä keskusteluja.

Molemmat toivoisivat, että yksin elävät otettaisiin yhteiskunnassa paremmin huomioon. Sinkku maksaa esimerkiksi kaikesta yksin, kun kuluja ei jaa kukaan.

Kummallakin on vahva käsitys siitä, että mitä kauemmin elää itsekseen, sitä vaikeampaa olisi sopeutua parisuhteeseen. Kun on itseensä turvannut jo vuosia, tulee tunne, että näinhän sitä pärjätään jatkossakin. Kumpikaan ei koe silti sairastuneensa vahvuuteen ja ovet ovat auki myös mahdolliselle parisuhteelle.

Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri