Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Sukupolvenvaihdos maatilalla
 

Hoikan maatilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2002. Tilan luovutusta oli valmisteltu huolella ja se tapahtui ongelmitta. Asiasta kertomassa isä Pekka ja poika Juha Hakkarainen Kivijärveltä.

Suomessa siirtyy vuosittain 400-600 maatilaa luopumistuen turvin sukupolvelta toiselle. Huoli tulevasta ansiotasosta, koulutusvaatimukset, pykäläviidakko ja sisarten väliset ristiriidat aiheuttavat eniten ongelmia sukupolvenvaihdoksissa.

Pekka Hakkarainen oli 58-vuotias, kun hän luopui tilastaan. Sukupolvenvaihdosta oli valmisteltu jo vuosia verotus- ja tukiasioiden selvittelyillä. Vanhemmat Annikki ja Pekka asuvat edelleen Hoikan tilalla, mutta heillä on oma talonsa ja Juhalla omansa. Vaikeista päätöksistä Juha haluaa keskustella isänsä kanssa, mutta pitää tärkeänä, että hän saa itsenäisesti hoitaa tilaansa. Kaksi vanhempaa siskoa hyväksyivät tahoillaan järjestelyn.

Viisi vuotta sitten Juha Hakkaraiselle (32v) siirtyi tila, jossa on lihakarjaa, viljelymaata, metsänhoitoa ja vielä seitsemän mökin verran Lomahoikan maatilamatkailua. Lisäksi Juha hoitaa syksyisin puimuriurakointia. Työpäivät venyvät helposti sesonkiaikana 16-tuntisiksi, mutta Juhan mielestä onnistumisen elämykset tulevat haasteiden voittamisesta. Kirjanpito ja EU-tukipykälien opiskelu on Juhan mielestä jopa kiinnostavaa, vaikka virheistä rapsahtavia rangaistuksia hän pitää kohtuuttomina. Juha kaipaisi alalle reilumpaa yrittämisen tukemista, koska tehokkuutta vaaditaan koko ajan lisää.

Hoikan tilan hoito rajoittaa Juhan yksityiselämää kesäaikana, mutta marraskuussa hän tapaa kavereitaan, jotka tulevat ihan eri piireistä. Puoliso ja lapset ovat toiveissa sitten kun niiden aika on. Juha itse ei ole huolissaan yksin elämisestä. Pekka ja Annikki saavat luopumistuen lisäksi sallitut lisätienistit lähistöllä sijaitsevasta Hannunkiven lomakylästä. Siellä työskentelee nykyään myös paluumuuton Kivijärvelle tehnyt tytär Anne. Hoikan tila on siis edelleen myös tiivis perheyhteisö, jossa jokaisella on oma itsenäinen roolinsa.

Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Saija Sievistö