Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Matkalaukkulapset
 

Yli tuhat lasta palaa vuosittain Suomeen ulkomailta vanhempiensa mukana. Vanhemmille paluu tapahtuu tuttuun ympäristöön, mutta ulkomailla varttuneelle matkalaukkulapselle Suomi saattaa tuntua vieraalta paikalta. Ohjelmassa pohditaan mikä on matkalaukkulapsen kotimaa.

Päivi Kuusela on syntynyt lähetystyöntekijöiden lapsena Taiwanissa, mutta lapsuuteen on mahtunut vuosia myös Lapualla. Nyt hän toimii kiinalaisen kulttuurin kouluttajana pääkaupunkiseudulla.

Jussi Alaputto oli neljävuotias, kun hänen vanhempansa myivät kotitilansa ja lähtivät kehitysyhteistyöhön Tansaniaan. Suomessa ankkuripaikkana oli Vääksy, mutta Tansanian lisäksi matkalaukkuvuosia kertyi myös Keniassa. Nyt Jussi asuu Järvenpäässä ja toimii liike-elämän palveluksessa.

Päiville kiinalainen kulttuuri on tärkeä osa identiteettiä, Jussille afrikkalainen. Kummatkin arvostavat toisesta kulttuurista oppimiansa asioita. Toisaalta Päivi ja Jussi arvostavat suomalaisuutta ja kokevat itsensä myös suomalaisiksi. Yksinkertaista vastausta kysymykseen ”Mistä olet kotoisin?” ei ole.

Matkalaukkulapsia kutsutaan usein kolmannen kulttuurin lapsiksi, koska heidän kulttuuri-identiteettinsä sisältää vaikutteita sekä heidän vanhempiensa kulttuurista että heitä lapsuudessa ympäröineestä kulttuurista.

Vanhempien, jotka pohtivat ulkomaille lähtöä, on syytä huolehtia siitä, että lapsi saa tarpeeksi tukea ja hänen yhteyksistään Suomeen ja suomalaisuuteen pidetään huolta. On tärkeää, että ihmissuhteet eivät katkea kokonaan. Vanhempien on kuitenkin ymmärrettävä, että matkalaukkulapsesta kasvaa yleensä monikulttuurinen ihminen.

Jotkut muutot ovat olleet Päiville erityisen kipeitä: on täytynyt luopua ystävistä, koulusta ja jopa omasta lempikoirasta. Jussilla muutoissa on auttanut intohimoinen suhde urheiluun: hyvä jalkapalloilija lunastaa aina paikkansa poikien ryhmässä, vaikka yhteistä kieltä ei heti olisikaan.

Paluu Suomeen voi myös olla vaikeaa, sillä ympäristö ei ymmärrä miksi lapsi ei tunne palaavansa kotiin. Tässä merkityksessä Suomeen palaava matkalaukkulapsi on kuin piilomaahanmuuttaja.

Päivi ja Jussi ovat kummatkin kiitollisia kaikesta kokemastaan. Jussi soisi mielellään monikulttuurisen lapsuuden myös omalle pienelle tyttärelleen.

Toisaalta sekä Päivi että Jussi ovat nähneet millaisia kipuja matkalaukkulapset voivat kantaa mukanaan. Siksi he ovat olleet mukana ylläpitämässä matkalaukkulasten yhteisöä, mikä tarjoaa erilaista yhteistä toimintaa ja vertaistukea.

Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Saija Sievistö

Matkalaukkulasten verkkoyhteisö