Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Loppuunpalamisesta selvinneet
 

Loppuunpalamisesta ja uupumuksen jälkeisestä elämästä keskustelemassa Heli Salo-Edwards (40v) Jyväskylästä ja Tapio Tamminen (58v) Orivedeltä.

Työuupumusta on tutkimuksissa todettu neljänneksellä työikäisistä suomalaisista. Uupua voi myös kotonaan, kuten kävi Helille kolmen vaippaikäisen lapsensa kanssa alle 30 vuoden iässä.

Heli paloi loppuun, kun joutui yksin selviytymään lastenhoidon lisäksi myös siitä, että keskimmäinen lapsista, Emilia, sairasti diabetesta. Emilialle tuli pienenä herkästi mm. kouristuskohtauksia verensokerin heittelyn vuoksi ja häntä piti jatkuvasti tarkkailla. Helin aviomies Ari oli tuolloin paljon pois kotoa ympäri maailmaa suuntautuneiden työmatkojensa vuoksi. Heli yritti sinnitellä ja jopa näytellä, että kaikki on hyvin, mutta kokenut terveydenhoitaja neuvolassa ohjasi lopulta väsyneen Helin hoitoon.

Tapio uupui viisikymppisenä työhönsä ja avioliittoonsa. Pastorin työn lisäksi Tapio kuului moniin kansainvälisiin avustusjärjestöihin ja avioliittoneuvontaakin he tekivät yhdessä entisen vaimonsa kanssa. Kello ja kalenteri hallitsivat Tapion elämää täysin. Jos vapaa-aikaa jäi, Tapio ei pystynyt olemaan jouten. Myös henkisesti Tapio tunsi olevan täysin tyhjä.

Molemmille tuli pahimman uupumuksen aikana tarve paeta koko tilannetta. Heli yritti lähteä pois kotoa vauvansa kanssa ja Tapio jätti yhtenä päivänä taakseen kaiken entisen ja lähti. Molemmille tuli näistä pakoreaktioista syyllisyyden tuntoja jälkeenpäin.

Heli sai apua uupumukseensa siitä, että kaksi vanhinta lasta pääsi osapäivähoitoon, aviomies Ari oli enemmän kotona ja lisäksi he kävivät perheneuvolassa useita kertoja. Loppuunpalamisesta toivuttuaan Heli opiskeli lasten sairaanhoitajaksi ja on nykyään diabeteshoitaja. Masennus on kuitenkin vaivannut Heliä aina silloin tällöin. Parhaillaan hän yrittää palata töihin pitkään jatkuneen työuupumuksen jälkeen. Heli hoitaa mielialaansa myös lääkityksen turvin.

Tapio ei lääkitystä mielestään toipumiseen tarvinnut ja ammattilaisten apukin oli varsin vähäistä. Eniten Tapio sai apua hyvältä ystävältään Jaanalta, jonka kanssa hän kävi pitkiä keskusteluja. Nykyään Jaana on hänen vaimonsa ja heillä on kolme pientä yhteistä lasta. Lisäksi Tapiolla on aikaisemmasta avioliitostaan viisi jo aikuista lasta, joista kahta hän nykyään tapaa, koska muut eivät ole halunneet tai saaneet isäänsä eron jälkeen tavata.

Heli on oppinut jo tunnistamaan masennuksen oireet, vaikka edelleenkin pakenee laskevaa mielialaansa ensin suorittamiseen. Hän sanoo olevansa nyt valmis terapiaan ja muutoksiin. Loppuunpalaminen on Helin mielestä myös mahdollisuus ja tilaisuus uuteen elämänvaiheeseen.

Tapio opettelee päivän kerrallaan uudenlaiseen elämään. Hänellä ei ole enää kelloa ranteessa ja joutilas makailu sohvallakin on jo sallittua.

Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri