Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Rakkaudesta autoon
 

Yllättävän monen miehen tunne-elämässä on mukana silkkaa rautaa: auto. Vaikka toisin väitetään, auto on harvoin pelkästään kulkuväline. Auto kantaa mukanaan tunteita ja muistoja, sillä ilmaistaan sellaisia ajatuksia, joita ei muuten osata tai kehdata. Auton ympärille kehittyy kaveripiirejä ja keskustelunaihetta löytyy aina.

Ohjelmassa on vieraana kaksi miestä, jotka uskaltavat puhua tunnesuhteestaan autoon. Espoolainen Tommy Sippo on Porsche Club Finlandin puheenjohtaja ja tarvasjokelainen Tommi Virtanen Neukkumasinistit ry:n varapuheenjohtaja.

Kuorma-autonkuljettaja Tommi Virtasella neuvostoliittolaiset autot ovat sukuperintö: isällä on kaksi Moskvitchia, Tommilla yksi ja pojalla polku-Mosse. Autotallissa on myös pari amerikkalaista kuorma-autoa. Arkiajossa on tietysti Lada. Lisäksi kerholla on yhteisenä maskottina Jalta.

Hovimestari Tommy Sippo ihastui Porscheen 16-vuotiaana ja rakkaus on säilynyt siitä asti. Porscheen on asennettu turva-istuin, jotta tytärkin pääsee kyytiin. Nopeasta autosta huolimatta Tommylle on tärkeää turvallisuus ja ennakoiva ajo. Hän on valmis puuttumaan muiden Porsche kuskien ajokäytökseenkin tarpeen vaatiessa.

Tommille autot ovat sekä työ että harrastus. Hänellä on liikenteeseen näkökulma myös ammattilaisena. Myös Tommy on huolissaan heikkenevästä liikennekurista. Hän on valmistumassa syksyn aikana ennakoivan ajon kouluttajaksi.

Autoharrastus on kummallekin yhdessä tekemistä. Porsche Club ja Neukkumasinistit kokoavat samanhenkisiä harrastajia yhteen. Kerhoissa etsitään tietoja ja varaosia, autetaan toisiaan ja vertaillaan ajokkeja. Neukkumasinisteilla on kokoontumisajoja, porscheclubilaiset taas tapaavat usein moottoriradalla.

Ekosyyllisyyttä kummatkaan vieraista eivät tunnusta kokevansa, vaikka myöntävätkin, että varsinaisia vihreitä liikennevälineitä harrasteautot tuskin ovat. Toisaalta autot eivät ole ihan jokapäiväisessä ajossa, vaan suuri osa ajasta menee rakenteluun.

Tommi pyrkii entisöimään Mossensa mahdollisimman alkuperäiseksi, Tommy taas haluaa parannella entisestään Porschen ajo-ominaisuuksia – eikä tehonlisäyskään ole ollut haitaksi. Monet varaosat kumpikin joutuu hankkimaan ulkomailta: toinen Saksasta, toinen Venäjältä. Kummatkin miehet surevat sitä, että nykyautot eivät enää oikein sovellu rakentelukohteiksi.

Tommylle ja Tommille auto on harrastus, joka vie sekä aikaa että rahaa, mutta perhe on kuitenkin se kaikkein tärkein – melkein aina vaimotkin ovat miestensä tärkeysjärjestyksestä samaa mieltä. Lisäksi vaimot ovat tienneet miestensä intohimot jo suhteen alussa. Autosta puhutaan ja autolle puhutaan, mutta koko perhe on harrastuksessa mukana.

Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Saija Sievistö