Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Suomen ikäiset
 

Tellervo Keinänen ja Martti Maikkunen syntyivät samana vuonna kun Suomesta tuli itsenäinen. Lastenlinnan psykologina merkittävän uran tehnyt Keinänen asuu nykyään yksikseen Helsingin Ruoholahdessa ja Metsähallituksen virkamiehenä yli 30 vuoden uran tehnyt Maikkunen vaimonsa kanssa Sodankylässä. Molemmat ovat ikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa.

Jo syntymätapahtumat kuvastavat vuoden 1917 olosuhteiden erilaisuutta Suomessa. Tellervo Keinänen syntyi Helsingissä Eiran sairaalassa ja Martti Maikkunen Rovaniemen lähistöllä, pienessä Hirvaksen kylässä takkatulen loisteessa, koska sähköt pohjoiseen Suomeen saatiin vasta 50-luvulla.

Keinäsen perhe oli vakavarainen eikä tyttären mukaan ollut puutetta mistään olennaisesta. Sukujensa ensimmäisiksi ylioppilaiksi valmistuneet vanhemmat halusivat kolmesta lapsestaankin ylioppilaita. Tellervo Keinänen valmistui lastentarhanopettajaksi juuri ennen sotaa ja sodan jälkeen hän erikoistui lasten psykologiaan Yhdysvalloissa 1950 vietetyn vuoden aikana.

Maikkusen perhe oli tiukoilla, kun Martin isä kuoli pojan ollessa vasta viisivuotias. Perheessä oli seitsemän lasta eikä avustuksia siihen aikaan tunnettu. Vaikka Martti teki jo 10-vuotiaana taimitarhassa töitä, sujui koulu työn ohessa hyvin ja hän sai parhaan oppilaan paperit. Metsäopistoon pyrkiminen edellytti pitkää työharjoittelua ja se jäi kesken, kun Martin piti lähteä sotaan 22-vuotiaana.

Kuukautta vaille viisi vuotta Martti Maikkunen kantoi asepukua ja puolusti Suomea. Suurimman osan ajasta hän oli joko korsussa, teltassa, maakuopassa tai taivasalla. Hän haavoittui kahdesti, mutta pysyviä vammoja sodasta ei jäänyt. Sota katkaisi paitsi työharjoittelun myös haaveet kilpahiihtäjän urasta.

Tellervo Keinänen oli sota-aikana Lottana ja auttoi lasten siirroissa Ruotsiin. Ruotsin aika havahdutti Keinäsen huomaamaan, miten paljon enemmän lasten asioihin paneuduttiin naapurimaassa.. Keinänen panostikin paljon sodan jälkeen siihen, että lasten tarpeita osattaisiin kuunnella ja auttaa heitä omissa ongelmissaan.

Martti Maikkunen pääsi sodan jälkeen Metsäopistoon ja valmistui sieltä tiiviin opiskelun jälkeen parissa vuodessa. Metsätöitä oli paljon tarjolla ja Suomen puulla maksettiin iso osa Suomen sotakorvauksista. Töistä sai korvaukseksi tehopakkauksia ja rahaa, mutta rahalla ei voinut juuri mitään ostaa, koska oli pulaa kaikesta.

Jälleenrakentamisen ajan molemmat kokivat elämänsä merkittävämmäksi jaksoksi, koska silloin he pääsivät tekemään rauhassa haluamaansa työtä. Tellervo Keinänen jäi eläkkeelle Lastenlinnan työstään 1980, mutta hän jatkaa edelleen 40 vuoden aikajänteen kattavaa tutkimusta lastentarhalasten sosiaalisuudesta ja sen merkityksestä aikuiselämässä menestymiseen.
Martti Maikkunen jäi eläkkeelle 1984 ja on sen jälkeen toiminut aktiivisesti mm. Sodankylän Veteraaniyhdistyksen puheenjohtajana.

Toimittaja
Hilla Blomberg