Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Joulupukit
 

Keskustelua siitä, mitä joulupukki itse näkee ja kokee joulun aikana. Kokemuksistaan joulupukkeina kertovat 73-vuotias Arto Ylinen Kuortaneelta ja 38-vuotias Kalle Vaismaa Pälkäneeltä.

Arto Ylisellä alkoi jo 56. kausi joulupukkina. Nykyään hän tekee 12-15 pukkikeikkaa jouluaattona ja ennen aattoa on parin tunnin työrupeamia kaupoissa, pikkujouluissa, vanhainkodeissa ja kouluissa. Vaikka kunto on edelleen hyvä, Arto on pyrkinyt hieman jo vähentämään esiintymistahtiaan villeimmistä vuosista. Arto Ylinen on koko Suomessa varsin tunnettu pukki, sillä hän on ollut paljon esillä televisiossa ja lehtien sivuilla sekä pukkina että omana itsenään.

Aikoinaan aina joulupukkina toiminut Arton isä sai pakottaa poikansa ensimmäiselle keikalle naapuritaloon 17-vuotiaana. Ura lähti sittemmin vauhtiin ja 60-luvulla Arto keräsi urheiluseuralleen rahaa pukkikeikoilla. Oma toiminta oli vilkkainta 80-luvulla, jolloin Arton televisiosta tuttua pukkia haluttiin esiintymään jo ympäri Suomen. Lamavuodet 90-luvulla hiljensivät hieman tahtia ja 2000-luvulla Artolla on ollut muitakin esiintymishahmoja joulupukin lisäksi.

Arton Salme-vaimosta tuntui aluksi kurjalta, kun hän joutui aina olemaan neljän lapsensa kanssa yksin kotona jouluaattona, mutta vähitellen perhe sopeutui tilanteeseen. Nykyään Arto tilaa lapsenlapsilleen vieraan pukin, koska vaarin he tunnistaisivat.

Kalle Vaismaa teki ensimmäisen pukkiesiintymisensä jo 8-vuotiaana kotipaikkakunnallaan Kurikassa pari vuotta nuoremman veljensä kanssa. Kaksikymppisenä esiintymisvietti veti jälleen pukkikeikoille koteihin ja joka vuosi veljekset harjoittelivat laulut ja tanssit ja rakensivat oikein kunnon joulupukkishown. Jälkikäteen arvioiden Kalle on sitä mieltä, että esitykset ehkä sopivat silloin paremmin aikuisten ja teinien makuun eivätkä niinkään olleet lapsille mieluisia.

Tällä hetkellä Kalle ei esiinny joulupukkina, vaan keskittyy enemmän omiin lapsiinsa. Kallella ja hänen vaimollaan Marketalla on 6- ja 2-vuotiaat pojat ja kolmatta lasta odotellaan perheeseen joulun aikoihin. Kallen mielestä jouluna on hyvä antaa lapsen mielikuvitukselle tilaa ja joulupukki on elämyksenä parhaimmillaan positiivinen hyvän mielen ja ilon tuoja. Elämyksiä sinänsä yritetään lapsille tarjota jo liikaakin ja siksi lasten pitäisi Kallen mielestä tottua myös ihan tavalliseen arkeen.

Arto on kokenut myös, että joulupukin merkitys on kaikkien muiden mielikuvitushahmojen lisäännyttyä vähentynyt, mutta silti hänen mielestään joulupukkia vielä tarvitaan. Lasten toiveet ovat olleet Artolle joulupukkina aina tärkeitä. Joskus hän on saanut jopa potkut, kun joku lapsi ei ole ollut tyytyväinen lahjaansa tai sitten on tunnistanut tutun miehen pukin asussa. Kiltteyttä hän ei ole lapsilta vaatinut enää aikoihin, koska on sitä mieltä, että kasvatus on vanhempien hommaa.

Pysähdyttävin joulupukkikokemus Artolle on ollut vanhainkodin dementiaosastolla esiintyminen. Kalle muisteli myös, miten muuten jo muistamattomien vanhusten silmiin syttyi iloinen pilke, kun joulupukki saapui paikalle. Hauskoja kokemuksia on molemmille jäänyt paljon mieleen ja kommelluksiakin. Kalle vei kerran porstuasta ison jätesäkin mukanaan tupaan ja ihmettä riitti kun pussista tuli esille banaaninkuoria lahjojen sijasta.

Lopuksi Arto ja Kalle antoivat musiikillisen lahjan katsojille ja soittivat yhdessä ”Koska meillä on joulu” -säkeistön, Arto keikoiltaan tutulla huuliharpulla ja Kalle kitarallaan.

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA
toivottaa myös toimituksemme väki.

toimittaja Hilla Blomberg
taustatoimittaja Raimo Vakkuri