Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Monikulttuuriset avioliitot
 

Millaisia ovat monikulttuurisen avioliiton haasteet ja onnistumisen edellytykset? Vieraina tavataan Anne ja Abel Gebre, joiden suomalais-etiopialainen avioliitto on ollut onnellinen jo 17 vuotta.

Pariskunnalla on kolme poikaa, joista vanhin on 15-vuotias, keskimmäinen 9-vuotias ja nuorin vain seitsemän kuukauden ikäinen. Vuonna 1989 Suomeen opiskelemaan saapunut Abel puhuu jo sujuvaa suomea, ja lapset ovat oppineet puhumaan sekä englantia että suomea.

Anne ja Abel tapasivat toisensa Saalem-seurakunnan tilaisuuksissa Helsingissä. Abel menetti 13-vuotiaana vanhempansa, ja nuoruuden huumekokeilut ja huono elämä Addis Abebassa olivat viedä hengenkin. Abel uskoo, että uskoon tuleminen oli hänen pelastuksensa. Suomeen hänet toi etiopialais-suomalainen pariskunta, joka tarjosi myös kodin opiskelijalle.

Anne oli päätynyt Helsinkiin asumaan reissattuaan lukion jälkeen monissa Aasian maissa kuten mm. Japanissa. Anne ja Abel asuivat lähekkäin, ja käydessään samoissa tilaisuuksissa he ystävystyivät. Ystävykset juttelivat paljon kaikista elämän asioista, kunnes ystävyys muuttui syväksi luottamukseksi ja rakkaudeksi. He päättivät mennä naimisiin. Annen perhe ja sukulaiset hyväksyivät Abelin helposti, koska suvussa oli paljon kansainvälisiä kontakteja jo ennestään.

Maahanmuuttajia oli Suomessa 1980-luvulla noin 20 000, vuonna 2005 jo 160 000. Maahanmuuttajista jopa 60% tulee Suomeen perhesyistä, ja maassamme onkin jo yli 25 000 perhettä, joista ainakin toisen vanhemman juuret ovat ulkomailla. Nykyään myös yhä useampi suomalainen mies ottaa ulkomaalaisen vaimon, joka löytyy todennäköisimmin Venäjältä, Virosta, Thaimaasta tai Ruotsista. Ulkomaalainen aviomies puolestaan on todennäköisimmin kotoisin Yhdysvalloista, Britanniasta, Turkista tai Ruotsista. Tilastojen mukaan pariskunnat, jossa nainen on kotoisin Suomesta ja mies Euroopan ulkopuolelta, eroavat todennäköisemmin kuin muut parit.

Anne ja Abel ovat kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että yksistään tilastot, kansallisuus tai kulttuurierot eivät merkitse huonoa tulevaisuutta avioliitolle - jokaisessa liitossa punnitaan kahden ihmisen halu rakentaa keskinäistä ymmärrystä ja luottamusta ja hoivata rakkautta.

Kieli, uskonto ja kulttuurierot asettavat kuitenkin haasteita monikulttuurisille liitoille. Lisäksi maahanmuuttajien on yleensä vaikeaa saada töitä Suomesta. Vaimon palkalla eläminen ja tiukka talous ovat myös Gebren perheessä tuttu ongelma, vaikka Abel on korkeasti koulutettu audiovisuaalisen viestinnän osaaja.
Abelin työtarjous on joskus saatettu esimerkiksi hylätä puhelimessa, ja kuitenkin myöhemmin samaa työtä on tarjottu hänelle tehtäväksi suomalaisten kollegoiden kautta. Nykyään Abel pyrkiikin tapaamaan mahdolliset työnantajat kasvotusten ja viemään työnäytteet mukanaan.

Lastenhoidossa Anne ja Abel ovat mielestään tasavertaisia. Abel on hoitanut Annen äitiysloman jälkeen kaikki lapset kolmivuotiaiksi asti kotona. Naisen vahva asema Suomessa ei Abelia häiritse eikä sekään, että Anne tienaa paremmin vakinaisessa työssään. Näistä asioista pariskunta keskusteli jo ennen naimisiinmenoa.

Muutamat afrikkalaiset tavat sen sijaan ovat tuottaneet pariskunnalle yhteentörmäyksiä. Etiopiassa on esimerkiksi tapana, että vaimo pitää ulko-oven auki aina siihen saakka, kunnes mies tulee kotiin. Erään kerran, kun Abel viipyi illalla myöhään, Anne lukitsi ulko-oven. Vaikka Abelilla oli oma avain, hän suuttui, koska oven lukitseminen afrikkalaisen uskomuksen mukaan tarkoittaa sitä, että mies ei ole enää tervetullut kotiin. Annella ei luonnollisesti ollut tällaisesta uskomuksesta hajuakaan, vaan hän ajatteli oven lukitessaan pelkästään turvallisuutta.

Annen mielestä kaksi kulttuuria yhdistävässä avioliitossa on tärkeintä selvittää riitatilanteet niin pitkälle, että molemmat ymmärtävät täysin, mistä riideltiin ja miksi. Huumori auttaa Gebren perheessä, ja sama ote on periytynyt jo lapsillekin. Etenkin Annen ja Abelin vanhin poika osaa heittää jo varsin ronskia huulta omasta taustastaan, jos joku edes yrittää käydä kiusaamaan.

Monet tutut ja ystävät epäilivät aikaisemmin Annen ja Abelin liiton kestävyyttä, heitä jopa kannustettiin eroamaan, mutta näille epäilijöille Gebret ovat näyttäneet pitkää kieltä. He viihtyvät edelleen hyvin yhdessä. Annen mielestä Abel on joustava ja luova kumppani, ja hänen kanssaan on helppo elää. Abel puolestaan kertoo usein vaimolleen rakastavansa tätä. "Aito rakkaus kestää myös arjen kompromissit". Se on Abelin motto.


Toimittaja Hilla Blomberg
Taustatoimittaja Linda Lappalainen