Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Esimiehen tuki
 

Esimiehen ja työyhteisön antama tuki on tärkeää, kun työntekijä kohtaa elämässään kriisin esimerkiksi sairauden vuoksi. Kokki Elina Sulanen-Jokinen ja hänen esimiehensä, keittiöpäällikkö Kati Kallio kertovat, miten heidän työyhteisönsä yhteishenki ja avoimuus auttoivat Elinaa vaikeiden elämäntilanteiden yli.

Elina palasi hiljattain kolmen kuukauden sairaslomalta takaisin töihin ja on jälleen intoa ja tarmoa täynnä. Paluu pitkän tauon jälkeen jännitti, koska työ on nopeatempoista, ja monia asioita pitää muistaa. Elinalle työyhteisö on kuin toinen koti -läheiseksi tulleita työkavereita oli jo tullut ikävä. Hän kävikin tervehtimässä työkavereitaan ja kertomassa lonkkaleikkauksesta toipumisestaan jo sairaslomansa aikana.

Kati ja Elina tutustuivat kolmetoista vuotta sitten, kun Elina tuli Katin äitiysloman sijaiseksi. Huumorintaju ja avoimuus yhdistivät heidät heti ystäviksi, ja työtoveruus lähensi heitä entisestään. Ystävyyttä ei haitannut edes se, että Kati yleni rivikokista muutaman vuoden päästä Elinan esimieheksi. Esimiehenäkin Kati halusi säilyttää läheiset välit Elinan kanssa.

Esimiehen ja ystävän tukea Elina tarvitsikin, kun hän sai lääkäriltään kuulla, että hänellä on munuaissyöpä. Elina oli hakeutunut lääkäriin laihtuakseen, koska olo oli ollut tukala myös huomattavan ylipainon vuoksi. Elina alkoi toki laihtua, mutta huoli syövästä ja sen seurauksista painoivat mieltä. Kati oli myös syvästi huolissaan ystävästään.

Esimiehenä Kati oli tyytyväinen, kun Elina itse halusi avoimesti kertoa työkavereilleen sairaudesta. Se auttoi työyhteisöä ymmärtämään paremmin tilanteen. Peloista ja suruista pystyttiin puhumaan, ja yhteinen huolenpito auttoi Elinaa. Myös Elinan hermostuneisuus ennen syöpäkontrolleja oli näin helpompi ymmärtää.

Toisen kerran Elina joutui jäämään pitkälle sairaslomalle kovien lonkkakipujensa vuoksi. Vaikka Elina yritti tunnollisena työntekijänä sinnitellä särkylääkkeiden voimalla töissä, lopulta Katin oli kehotettava äksyilevä Elina kotiin sairastamaan. Tässäkin tilanteessa rehellinen työilmapiiri kesti tilanteen hyvin.

Kati ei ole saanut esimiehenä koulutusta vaikeiden tilanteiden varalta, mutta toivoisi, että sellaista olisi tarjolla. Hänen tapansa on toimia lähellä alaisiaan ja eläytyä heidän iloihinsa ja suruihinsa, vaikka se joskus tuntuu rankalta. Työyhteisön hyvinvoinnista kertoo kuitenkin se, että yhteisö on pysynyt yhdessä jo yli kymmenen vuotta eikä kukaan ole tuntenut tarvetta vaihtaa työpaikkaa.

Elina haluaa esimerkillään kannustaa avoimuuteen työpaikallaan, koska itse on saanut työkavereidensa kannustuksesta voimaa. Tulevaisuus näyttää Elinan kohdalla hyvältä: syöpä poistettiin leikkauksella, ja sauvakävely sujuu ilman lonkkakipuja - nyt 50 kiloa kevyempänä. Elina aikookin tähdätä jopa maratonille sauvoineen ja kannustaa siinä sivussa myös työkavereitaan liikkumaan.


toimittaja Hilla Blomberg
taustatoimittaja Raimo Vakkuri