Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Syöpä välissämme
 

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Vuosittain eturauhassyöpään sairastuu yli 5 000 miestä, ja määrä on jatkuvasti kasvussa.

Syöpä yleensäkin ja eturauhas-syöpä erityisesti vaikuttaa myös parisuhteeseen, ja koskettaa sairastuneen puolisoa tai kumppania.

Sanatyöläinen Kaisa Raittila ja tutkimuspäällikkö Mikko Malkavaara avioituivat keväällä 2008. Hääjuhlia vietettiin keskellä sädehoitojaksoa.

Eturauhassyöpä löytyi keväällä 2007. Silloin sairautta pidettiin hyvin lievänä. Syksyllä tilanne kuitenkin muuttui päinvastaiseksi: Kun arvot kohosivat kohoamistaan, samat koepalat tutkittiin uudelleen ja syöpä todettiin erittäin aggressiiviseksi.

Mikolle diagnoosi merkitsi huolta koko omasta identiteetistä. Esitteissä kerrottiin vaipoista ja potenssiongelmista ja varoitettiin siitä, että parisuhde ei olisi enää entisellään. Syöpä tuntui kummastakin erityisen raskaalta iskulta siksi, että juuri silloin kaikkien vaikeiden vaiheiden jälkeen asiat elämässä näyttivät olevan hyvin.

Kirurgit ehdottivat radikaalia leikkausta, syöpälääkärit sädehoitoa. Mikko joutui ratkaisemaan, tehtäisiinkö hänelle leikkaus, joka veisi seksuaalisen kyvyn, vai valitsisiko hän rankat sädehoidot. Huolellisten selvitysten ja monien keskustelujen jälkeen Mikko valitsi sädehoidon.

Mikon ja Kaisan on ollut pakko sopeutua elämään syövän kanssa, mutta monelle heidän tutulleen se on ollut vaikeaa - pitääkö kysellä voinnista vai vältellä pahaa s-sanaa? Mikko ja Kaisa haluavat itse puhua syövästä suoraan. Kummatkin kirjoittavat myös blogia, verkkopäiväkirjaa.

Seksuaalisuudesta puhutaan eturauhassyövän yhteydessä paljon. Kaisan mielestä potenssi on kuitenkin vain osa seksuaalisuuden voimaa: vaikka hoidot eivät ole vieneet Mikolta potenssia, itse suorituskyvyn menettämistä pelottavampaa Kaisasta olisi ollut se, että kiinnostus ja halu puolisoon olisivat kuolleet.

Mikko ja Kaisa ovat puhuneet paljon sairauden etenemisestä ja kuolemasta. Kaisa on joutunut pohtimaan myös sitä, millaista elämä on, kun Mikkoa ei enää ole.

Vaikka taudin etenemista voidaan hidastaa ja oireet pitää lääkityksellä kurissa, syöpä tulee olemaan osa Kaisan ja Mikon elämää aivan loppuun saakka. Omien sanojensa mukaan Mikko ja Kaisa ovat kuitenkin lopettaneet kuolemasta - oli yhteisiä vuosia jäljellä yksi, viisi tai kaksikymmentä, nyt he ovat yhdessä ja nauttivat elämästään. Mikon mielestä on hyvä muistaa, että jokainen meistä kuolee jonakin päivänä - vaikka ei vielä tietäisikään milloin.


toimittaja Kimmo Saares
taustatoimittaja Linda Lappalainen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikon blogi Taudinkuva
Kaisan blogi Triptyykki

Lisätietoja eturauhassyövästä:

www.suomalaineneturauhassyopa.fi
www.eturauhassyopa.fi
www.propo.fi
www.eturauhassyopa.info