Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
 
 
Uuden isänmaan puolustajat
 

Varusmiespalvelus kokoaa läpileikkauksen suomalaisten miesten – ja osittain naistenkin – ikäluokasta. Tämä merkitsee sitä, että armeijassa jälleen on myös niitä, jotka ovat kohdanneet sodan kauhut lapsena.

Upseerikokelas Zelimir Draskovic ja tykkimies Abdullah Sadiqui Niinisalon varuskunnasta ovat valmiita puolustamaan Suomea. Draskovic on syntynyt Kroatiassa ja Saliqui Afganistanissa, mutta kummallakin on nyt Suomen kansalaisuus. Heille päätös asevelvollisuuden suorittamisesta oli luonnollinen asia.

Tamperelainen Draskovic ja porilainen Sadiqui ovat kohdanneet uudella tavalla koko suomalaisten miesten kirjon. Eri puolilta Suomea saapuneet alokkaat ovat opetelleet yhteistoimintaa ja eläneet yhdessä tärkeää elämänvaihetta. Varusmiesaikana syntyy myös vahvoja ystävyyssuhteita.

Mutta sekä Draskovicille että Sadiquille sota on ollut myös todellisuudetta heidän lapsuudessaan. Sadiqui myöntää, että aseharjoittelun aloittaminen oli vaikeaa, koska hän on itse nähnyt sen tuhon ja kauhun, jota aseilla saadaan aikaan. Sadiquin isä haavoittui pommiräjähdyksessä.

Draskovic asui Sarajevossa piirityksen aikaan ja näki oman isän vaikean haavoittumisen tarkka-ampujan luodista. Ilman YK:n pakolaisavun toimintaa isä olisi kuollut, mutta hän pääsi sairaalahoitoon Suomeen.

Sadiquilla on paljon kokemusta monikulttuurisuustyöstä eikä häneen mukaansa armeijassa nykyisin kohtaa rasismia. Sadiqui on merkonomi-ylioppilas, ja hän toivoo pääsevänsä opiskelemaan kaupalliselle alalle. Draskovicilla on jo opiskelupaikka valmiina. Kummatkin uskovat varusmiespalveluksesta olevan hyötyä niin opiskeluissa kuin työelämässäkin.

Draskovic hakeutui upseerikoulutukseen mielellään, ja alokkaat ovat ottaneet hänet hyvin vastaan. Sadiqui palvelee lyhyemmän kaavan mukaan perheensä toiveesta. Kumpaakin heistä on tiedusteltu myös rauhanturvaamistehtäviin.

Kummatkin kokevat itsensä isänmaallisiksi suomalaisiksi ja he ovat valmiita tarvittaessa puolustamaan maata asein. Heille isänmaallisuus ei kuitenkaan merkitse rakkautta vain yhtä yksittäistä maata kohtaan eikä toimintaa yhden kansan puolesta. Rauha synnyinmaassa ja kotimaassa on heille yhtä tärkeä.

Toimittaja Kimmo Saares
Taustatoimittaja Raimo Vakkuri