Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

1.2.2000
Astma ja lemmikit

Astmaatikko ja lemmikki voivat mahtua samaan kotiin

Suomalaiset ovat eläinrakkaita ihmisiä. Meillä on puolitoista miljoonaa kissaa ja koiraa, muut lemmikkieläimet päälle. Allergisia tai astmaattisia ihmisiä on yli miljoona. Heistä monet ovat luopuneet lemmikkieläimistään; monet aiheellisesti mutta jotkut turhaan. Iho- ja Allergiasairaalan lastenlääkäri Pirkko Syvänen sanoo Akuutissa, että lääkäreiden saneerauslinja on pehmennyt viime vuosina. On huomattu, että kotien saneerauksissa ei ole saavutettu odotettua vaikutusta sairaudelle. Syvänen arvioi, että esimerkiksi kolmasosa lasten astmoista ei edellytä lemmikistä luopumista. Hän jakaa tapaukset kolmeen eri ryhmään:

1. astmaatikko on allerginen eläimille; lemmikin pito ei ole mahdollista

2. astmaatikko on allerginen siitepölylle; riski että hän herkistyy myös eläimille, pitää tiedostaa

3. muut astmaatikot voivat harkita lemmikin pitämistä.

Astmaatikot suosivat vaihtoehtohoitoja

Ne astmaatikot, jotka eivät ole luopuneet lemmikeistä, käyttävät usein vaihtoehtoisia hoitomuotoja: akupunktiota, vyöhyketerapiaa, yrttilääkintää, kiinalaista lääketiedettä. Moni vain salaa omalta lääkäriltään sen, että apua on haettu muualtakin. Lääkäri, homeopaatti Merja Riskan mielestä astman tai allergian hoitoa ei pitäisi aloittaa minkäänlaisella tuomionjulistuksella. Ei ainakaan koirasta luopumisella. Hänestä astmaan kuten muihinkin sairauksiin pitäisi suhtautua lempeästi; pitää mielessä että tilanne voi kääntyä paljon parempaankin. Kuopion yliopistossa on tutkittu pitkään vaihtoehtohoitoja. Joka toinen työikäinen suomalainen on hakenut erilaista apua viimeksi kuluneen vuoden aikana. Allergiat ja astma ovat yleisimpiä sairauksia, joissa ei olla tyytyväisiä lääkärin hoitoon. Useilla on tunne, että heidän oireitaan tai tarpeitaan ei oteta vakavasti.

Eläinpölylle altistuu kaikkialla

Koska lemmikkejä on nykyään paljon, eläinpölyä on kaikkialla. Moni allerginen selviää pitkälle jo sillä, että eristää makuuhuoneen vain ihmiskäyttöön. Koira- ja kissa-allergeenien määrää on tutkittu Helsingin busseissa ja ratikoissa. Eläinpölyä löytyy eniten penkeistä ihmisten jäljiltä; ei lattialta, missä koirat matkustavat. Kun ihmisiltä kysyttiin, miksi he vastustavat eläinmatkustajia, usein todellisena syynä olikin isojen koirien pelko. Ruotsissa tutkittiin päiväkoteja. Eläinpölyä löytyy reippaasti, vaikka lemmikit eivät ole paikassa käyneet.

Allergia- ja Astmaliitto suosittaa luopumista

Allergia- ja Astmaliiton neuvoja, erikoissairaanhoitaja Erja Tommila antaa yleissuositukseksi lemmikeistä luopumisen. Hän sanoo olevansa surullinen silloin, kun pienen lapsen vanhemmat päättävät pitää lemmikin ja lapsi saattaa kärsiä turhista, ylimääräisistä oireista. Tommila muistuttaa, että aikuiset ihmiset toki tekevät itse päätöksensä.

Pilkku-Tuotanto Oy Hämeenkatu 17 A, 2. krs,
33200 Tampere
puh. (03) 2256 312
fax (03) 2256 313
gsm 040 7533 253

toimittaja
MARITA SALONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun