Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

7.3.2000
Avioero ja isän oikeus lapsiinsa

Isät ja lapset

Isyyden puolustaminen on miehen työtä. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta palkitsi taannoin tasa-arvotyötä tehneitä miehiä. Palkinnon sai mm. oulunsalolainen korkean teknologian yritys, CCC-yhtiöt, joka on jo vuosia tehnyt työtä isyyden vahvistamiseksi. Yrityksen toimintaperiaatteena on, että perhe on rikkaus eikä taakka.

Perheen kanssa vietetty aika on yritykselle pääomaa, joka tuottaa henkisesti kypsää työvoimaa. CCC:ssä suorastaan vaaditaan, että isät ovat isyys- ja vanhempainlomalla. Myös sairaan lapsen hoito on high tec -firmassa luonnollinen juttu. Yhtiön henkilöstöpäällikölle Antti Leikakselle palkinto oli yllätys. Hän oli näet yllättynyt siitä, että kaikissa yrityksissä ei isyyslomia tunneta, sairaan lapsen hoitamisesta puhumattakaan. Yritys maksaa isyyslomalla oleville koko ajalta täyden palkan. Käytäntö on Leikaksen mukaan yhtä vanha kuin Kelan suorittama korvaus isyysloman ajalta. Antti Leikas piti hiljattain oman isyyslomansa. Hän hoiti parin kuukauden ikäistä Pekka Pyryä muutaman viikon pätkissä. Isyysloma meni Antin mukaan oikein mukavasti. -- Vaippoja vaihtaessa, kakkaa ja mitä kaikkea siihen kuuluukaan, Antti muistelee ja myöntää, että isyys alkaa "siitä ensimmäisestä kakkavaipasta". -- Kyllä kai se jotenkin konkretisoi sen, hän pohdiskelee. Pekka Pyryn äiti, Anneli Leikas, sanoo, että isyysloma ei ollut Antille outo asia: ensimmäiset vaipat on vaihdettu isyyslomalla jo kuusi vuotta sitten. -- Palkanmaksun isyyslomalla soisi yleistyvän myös muissakin yrityksissä, Anneli Leikas sanoi.

Oulun seudulle tuli myös toinen tasa-arvopalkinto. Miehen työn palkinnon arvoiseksi työksi katsottiin oululaisten Eero Keinäsen ja Hannu Säävälän toiminta oululaisen miesliikkeen primus motoreina jo lähes kymmenen vuotta. He ovat vetäneet mm. isille tarkoitettuja keskusteluryhmiä yhteistyössä neuvoloiden kanssa. Työn aloittaminen isyyden parissa ei ollut helppoa. -- Kyllä täytyy sanoa, että silloin alussa itketti monesti. Se oli välillä sitä vaille, että monet miehet naputtivat kelloaan, että onko se rikki, Eero Keinänen muistelee. Sittemmin asenteet ovat vähitellen muuttuneet suvaitsevimmiksi ja vauva-asioille myönteisemmiksi. Miehetkin ovat oppineet puhumaan ns. pehmeistä arvoista. Parhaiten tämä tulee esille isä ja vauva -ryhmissä, joissa isät ovat jo sinuja oman mieheytensä kanssa. -- Isyys alkaa syntymästä. Lapsi synnyttää isän. Miehet ovat valmiita puhumaan asioista, mutta he vaativat tiettyä turvallisuutta, Eero Keinänen sanoo. Eeron ja Hannun kokemukset ovat osoittaneet, että liika tuputtaminen on kuitenkin pahasta. Miehet menevät tällaisessa tilanteessa lukkoon. -- Minäkin huomaan innostuvani joskus liikaa puhumaan. Kun esimerkiksi vedetään juttua siitä, että syntymän jälkeen ei seksi tahdo enää oikein sujua, niin moni saattaa laittaa leipäluukkunsa kiinni eikä sano enää mitään, Hannu Säävälä sanoo.

toimittaja
SEPPO KORHONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun