Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

7.11.2000
Aivosyöpä

Geeniterapialla aivosyöpäpotilaalle lisää elinaikaa

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa aloitettiin geenisiirrot pahanlaatuisen aivokasvaimen hoitoon viisi vuotta sitten. Geeniterapia on uusi hoitomuoto aivokasvaimiin, joihin kirurgin veitsi eikä sädehoito ole tepsinyt.

Kuopion geeniterapiatkimuksessa oli mukana 54 aivosyöpään sairastunutta, joista 24 potilaan tutkimustulokset ovat nyt valmistuneet.

Aivosyöpään sairastuneen ihmisen ennuste on agressiivisenkin hoidon jälkeen huono; keskimääräinen elinaika diagnoosin jälkeen on 14 kuukautta. Hyvän elämänlaadun aika on vieläkin lyhyempi.

- Pystyimme jatkamaan potilaan elinaikaa puolella. Myös elämän laadun taso oli hyvä; potilailla ei ollut paria tapausta lukuunottamatta sivuvaikutuksia, kertoo tutkimusta johtanut professori Seppo Ylä-Herttuala.

Aivokasvaimet sopivat hyvin geenihoidon kohteeksi, koska ne ovat paikallisia eivätkä lähetä etäpesäkkeitä. Geeniterapiaa voi hyvin nimittää täsmähoidoksi.

Suomessa geenisiirtohoitoa kokeillaan vaikeaan - usein kuolemaan johtavaan sairauteen. Riskit ovat kovat ja hoito kallista. Geenisiirtojen turvallisuudesta ja etiikasta onkin nousemassa kova keskustelu.

- Mielestäni toimimme täysin eettisesti kestävälläpohjalla. Aivosyöpään ei ole 30 vuoteen kehitetty parannuskeinoja, joten tuloksemme ovat lupaavia.

toimittaja
JUHA GRANATH


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun