Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

12.12.2000
Syanidi syövän hoidossa
Lontoon tiedekongressi Syyskuu 2000

Syanidistako ratkaisu syövän hoitoon?

Imperial Collegessa Lontoossa saatetaan parhaillaan tehdä syövänhoidon historiaa. Jo kolmekymmentä vuotta syövän hoito on pysynyt suurin piirtein samanlaisena. Täydellistä hoitomuotoa, joka ei aiheuttaisi vahinkoa myös terveille soluille, ei ole vielä löytynyt. Lontoolaistutkijat ovat keksineet aivan uuden tavan nujertaa syöpä käyttämällä hyväksi solun omia keinoja ja luonnon tapaa vastustaa tuholaisia.

Tutkijat käyvät taistelua syöpää vastaan vaarallisen maineen omaavalla myrkyllä eli syanidin avulla. Tohtori Mahendra Deonarain vakuuttaa että syanidi ei syövän hoidossa ole läheskään niin vaarallinen kuin sädehoito tai solumyrkyt.

Ajatus syanidin käyttämisestä hyödyksi syövän hoidossa sai alkunsa siitä, että tietyt kasvit käyttävät sitä omassa puolustusjärjestelmässään. Mainiokki, mantelipuu ja hortensia kykenevät erittämään entsyymiä, joka reagoidessaa sokerin kanssa muodostaa syanidia. Kun tuholainen yrittää pesiä kasviin em. kemiallinen reaktio surmaa kutsumattoman vieraan.

Tutkijat ovat ottaneet nimenomaan afrikkalaisen mainiokki -nimisen kasvin käyttöönsä. Siitä on kyetty eristämään linameraasi-entsyymiä. Geeniteknologiaa hyväksikäyttämällä on kehitetty ihmisen vasta-aine, johon entsyymi kiinnitetään. Näin saatu yhdistelmä kiinnittyy vain ja ainoastaan syöpäsoluun. Kun seuraavaksi soluille annetaan linameeri-sokeria alkaa syöpäsoluissa tapahtua. Syanidi, joka syntyy sokerin ja entsyymin yhteisvaikutuksesta, saa aikaan syöpäsoluissa hapenpuutteen. Solut tukehtuvat ja syöpäkasvain kuolee.

Kun teoria siirtyy hoidon asteelle, merkitsee se potilaalle kahta pistosta. Ensin injektoidaan entsyymi-vasta-aine -yhdistelmä. Sen annetaan vaikutta kehossa, jolloin syöpäsolut sitovat sen itseensä ja muualta aine poistuu. Seuraavaksi injektoidaan itsessään vaaraton sokeriliuos, joka vasta syöpäsoluissa saa aikaan syanidin muodostumisen. Myrkkyä ei siis ole muualla elimistössä. Kasvain kuolee. Tällä hetkellä ollaan tutkimuksessa vielä koeputkiasteella. Tulokset ovat kuitenkin niin lupaavia, että Lontoon tiedemessuilla asia julkistettiin tänä syksynä. Entsyymin kehittelyyn kuluu vielä muutama kuukausi. Tutkijat haluavat, että syanidilla saadaan syöpäsolut kuolemaan 100% :sti. Aikaa siihen, että uusi lääke tulee tästä menetelmästä potilaskäyttöön, kuluu tohtori Deonarainin mukaan vielä kymmenkunta vuotta. Saattaa siis olla, että tulevaisuuden sukupolvet säästyvät syövän hoidoissa raskailta sädetys- ja solumyrkkyhoidoilta ja tilalla on täsmälääke, joka perustuu luonnon omiin keinoihin.

Toimittaja: MAARIT VIRKKULA

Asiantuntija:
tohtori Mahendra Deonarain
Imperial Collegesta Lontoosta.
Haastattelin tohtori Deonarainia
Creating Sparks tiedemessuilla syyskuussa.


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun