Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

14.11.2000
Fotodynaaminen terapia

Fotodynaamisesta terapiastako uusi syövän ja valtimokovettumataudin hoitomuoto?

Jo antiikin ajoista asti on tiedetty, että auringon valolla voi olla parantava vaikutus. 1900-luvulla alettiin llääketieteessä tutkia, voidaanko näkyvän valon avulla parantaa. Vuonna 1903 myönnettiin jopa Nobelin palkinto Niels Finsenille valohoidon käytöstä ihotuberkuloosin hoidossa. 1950-luvulla huomattiin, että vastasyntyneen keltaisuutta voitiin hoitaa tehokkaasti valohoidolla.

Tämän päivän hoidoista keltaisuuden ohella tutuin lienee psoriasiksessa käytetty valohoito. Hieman samanlaista on nyt tutkittu fotodynaaminen terapia, jolla on saatu lupaavia hoitotuloksia mm. suusyövän hoidossa. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan jopa yli 80 prosenttia suusyöpäpotilaista parani kokonaan fotodynaamisen terapian avulla. Leikkauksia tai muita syövän hoitomuotoja ei tarvittu. (Otos oli 115 potilasta joista 95 parani fotodynaamisen terapian avulla.)

Fotodynaamista terapiaa on käytetty myös palliatiivisena hoitona. Silloin kun mikään ei enää ole auttanut vaikkapa ruokatorvisyövässä, on fotodynaaminen terapia antanut lisää tilaa ruokatorveen. Vaikka tauti ei parantunut kokonaan antoi hoito lisää laadukkaampaa aikaa.

Tällä vuosia tutkitulla valohoidolla voidaan ehkä auttaa myös niissä tapauksissa joissa puhutaan vasta syövän esiasteesta. Samoin prostata- ja haimasyövän hoidossa on saatu aikaan positiivisia tuloksia.

Hoito sopii parhaiten silloin, kun syöpä ei ole laajalla alueella. Esimerkiksi suu on hyvä kohde, sillä hoito säästää potilasta leikkaukselta ja sen kosmeettisilta haitoilta.

Fotodynaaminen terapia perustuu siihen, että potilaalle annetaan ensiksi ruiskeena tai voiteena valolle herkistävää lääkettä. Lääke aktivoituu valon vaikutuksesta syöpäsoluissa ja tappaa lopulta kasvaimen. Lääke itsessään ei vielä tee mitään vaan tarvitsee punaisen valon vaikutuksen, yleensä laserilla.

Sivuvaikutuksena hoidosta voi tulla joksikin aikaa herkkyys auringon valolle. Se ei kuitenkaan tuhoa terveitä soluja tai muuta niiden DNAta kuten perinteinen sädehoito tekee. Hoidon etuja on myös se, että sitä voidaan antaa usein samaan kohtaan ilman sivuvaikutuksia.

Fotodynaaminen terapia saattaa nousta 2000-luvun löydöksi lääketieteessä. Tällä hetkellä sen käyttö rajoittuu muiden hoitojen rinnalle. Toisaalta uutta tietoa hoidon mahdollisuuksista auttaa valtimotukkeumahoidossa on juuri tulossa. Englannissa ollaan aloittamassa laajempaa tutkimusta siitä miten fotodynaamista terapiaa voidaan hyödyntää pallolaajennushoidon rinnalla raajojen valtimohoidoissa.

Jutun ainekset ovat peräisin syyskuussa Englannissa pidetyiltä tiedefestivaaleilta Creating Sparks, jonka järjestäjänä toimi mm The British Academy. Haastateltavana professori Stephen Bown.

toimittaja: MAARIT VIRKKULA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun