Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

17.10.2000
Musiikkiterapiaa synnytysmasennukseen

Synnytyksen jälkeen jopa 10-15 prosenttia äideistä masentuu. Lievää alakuloa kokee lähes 80 prosenttia heti synnytyksen jälkeisinä ensimmäisinä päivinä. Masennus erottuu tästä tavallisesta "baby-bluesista" alakuloa rajummilla oireilla.

Masennus alkaa tavallisesti jo 2-3 viikkoa synnytyksen jälkeen, mutta voi alkaa myös useiden kuukausienkin kuluttua. Se saattaa naamioitua monien oireiden taakse. Tavallisimpia ovat väsymys, tunneherkkyys, unettomuus, keskittymiskyvyn puute, syömishäiriöt, mielihyvän ja kiintymyksen tunteiden väheneminen, pakkkomielteet, paniikkioireet ja voimakkaat pelkotilat.

Myös puolisoiden välit kiristyvät kun äiti masentuuu. Viimeisimpien tutkimuksien mukaan saattaa kestää jopa 3-4 vuotta ennen kuin suhde palautuu ennalleen masennuksen jälkeen.

Masennus voi ilmetä myös fyysisinä oireina kuten ihottumana ja epämääräisinä särkyinä. Erilaiset oireet voivat aiheuttaa noidankehän, josta tuntuu olevan vaikea päästä omin voimin ulos. Silloin kun oireet rajoittavat jokapäiväistä elämää niin että arki ei enää suju, on syytä kiireesti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Tuuli koki vaikean masennuksen heti synnytyksen jälkeen. Masennus oireili unetttomuutena. Pahimmillaan Tuuli nukkui viikon aikan vain muutaman tunnin. Tarvittiin tajuttomuuskohtaus ennen kuin hän otti yhteyttä lääkäriin. Kriisiryhmä tuli avuksi ja sekä äiti että koko perhe pääsivät heti hoitoon. Äiti sai uni- ja mielialalääkkeet, jotka auttoivat pahimman ajan yli.

Nyt Tuuli voi jo hyvin. Silti terapiahoito jatkuu yhä. Tavallisen analyysiterapian lisäksi Tuuli on yhdessä lapsen, Simon, kanssa mukana musiikkiterapiassa. Musiikkiterapeutti Terhi Koivuniemi tekee aiheesta tutkimusta Jyväskylän yliopistossa. Miten musiikin avulla autetaan sekä äitiä että lasta korjaamaan ja hoitamaan herkkää vuorovaikutussuhdetta? Ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeitä, mutta äidin ja lapsen vuorovaikutusta voidaan vahvistaa vielä niiden jälkeenkin. Musiikin avulla löytyy uusia keinoja löytää yhteys lapseen ja lapsen myös äitiin.

Synnytysmasennuksen hoidossa osataan nyt kiinnittää yhä enemmän huomiota myös vauvan oireisiin. Ne voivat vaihdella riehakkaasta ilopilleristä poissaolevaan vetäytyvään vauvaan.

Kodinhoitoapu on synnytysmasennuksen hoidossa erittäin tärkeä apu. Se että joku hoitaa arjen, auttaa äitiä hyvin konkreetisesti masennuksesta ulos.

Mistä synnytysmasennus johtuu? Yksiselitteistä vastausta ei ole olemassa. Toisaalta epäillään äidin hormoneja, jotka kokevat myllerryksen synnytyksessä. Toisaalta syyt voivat tulla omasta lapsuudesta, parisuhteesta, äidin eristymisestä tai jostain muusta tuntemattomasta syystä.Varmaa kuitenkin on, että ajoissa haettu apu auttaa nopeammin. Silloin vauvakin voi taas tuntua ihanalta päivänsäteeltä, jonka huonotkin päivät jaksaa kantaa osana vanhemmaksi tulemisen riemua ja tuskaa.

Toimittaja: MAARIT VIRKKULA

YHTEYSTIETOJA:
ÄIMÄ ry eli Äidit irti synnytysmasennuksesta
päivystävä puhelin
040-746 7424
musiikkiterapeutti
Terhi Koivuniemi
050-598 0419


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun