Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

18.1.2000
Hivenainehoidot

Historia Antioksidanttihoitoja alkoi järjestelmällisemmin Suomessa antaa kirurgian erikoislääkäri KAARLO JAAKKOLA 1970-luvulla. Hoitomuoto levisi pian laajemmallekin ja 80-luvun alkupuolella perustettiin Helsingin Antioksidanttiklinikka. Nykyään hoitoja on saatavilla viidellä paikkakunnalla maassamme; pohjoisin Antioksidanttiklinikka sijaitsee Oulussa.

Mitä ovat antioksidanttihoidot?

Vitamiinit ja hivenaineet sekä rasva- ja aminohapot ovat välttämättömiä ravinnonlisiä elimistömme soluaineenvaihdunnalle. Näitä pienoisravintotekijäöitä kutsutaan antioksidanteiksi. Niiden tehtävä on suojata elimistöämme myrkkyvaikutuksilta, jotka usein saavat aikaan monenlaisia terveysongelmia (esim. tulehduskierteet, ihottumat, syövät, jne) Hyvinvointimme kannalta on tärkeää estää tämä hapettumisprosessi ajoissa ja tällöin kuvaan astuvat antioksidanttihoidot. Antioksidanttihoidoissa kaikkein tärkein sija on vitamiineilla, hivenaineilla, sekä rasva- ja aminohapoilla. Lisäksi potilas joutuu useinmiten kiinnittämään tarkempaa huomiota ruokavalioonsa. Hoitojen tehosta ollaan montaa mieltä - "juupas - eipäs-keskustelua" on lääketieteen parissa käyty jo pitkään. Vastikään julkistettu väitöstutkimus E-vitamiinista ja beettakaroteenista väittää, ettei ainakaan tupakoivien keski-ikäisten miesten tultisi näitä ravintolisiä "popsia" ilman painavaa syytä. Tutkimuksen mukaan E-vitamiinin syönti lisää aivoverenvuotoa ja beettakaroteeni syöpää. Antioksidanttihoitojen "guru" Kaarlo Jaakkola tyrmää tämän tutkimuksen sanomalla: "Nämä tutkijat eivät itse ole näihin hoitoihin perehtyneet eivätkä siis voi tietää mistä puhuvat. Tutkimuksessa oli huono asetelma - tupakoivat keski-ikäiset miehet, jotka todennäköisesti käyttävät myös runsaasti alkoholia. Antioksidanttihoidot ovat niin mutkikas juttu", sanoo Jaakkola, "ettei sitä opi ymmärtämään muuten kuin itse hoitoja antamalla. Lisäksi aiemmista 38:sta beettakaroteenitutkimuksesta 34 osoitti, että tällä ravintolisällä on syöpää ehkäisevä vaikutus.

Tehoavat nämä vitamiini- ja hivenainehoidot tai eivät, niin ainakin kukkaro köyhtyy huomattavasti. Lääkärin palkkio on 350, laaja, verinäytteestä tehtävä, ravintolisämittaus maksaa n. 4000 mk ja puolen vuoden satsi tuotteita noin 20 - 70 mk/pv. Ensimmäisen puolivuotisjakson aikana voi hinta kaikkinensa kivuta jopa 10 000:een markkaan. Nämä hoidot vaativat myös sisukkuutta ja aikaa, sillä pilleripurkkeja ensi alkuun voi olla kymmeniä ja toiset vitamiinit otetaan tyhjään vatsaan (vesilliukoiset) ja toiset ruuan yhteydessä (rasvaliukoiset).

Antioksidanttihoidoista saa lisätietoa:
http://www.antioxidant.fi

toimittaja TAINA TERVO


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun