Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

21.11.2000
Biotekniikka maailmassa kuhisee

Bioteknologia aloittaa lääketieteen vallankumouksen.

Alunperin kehitysmaiden nälän poistamiseksi ja luonnon saastusmisen estämiseksi kehitetystä bioteknologiasta on tullut uusi it-teknologiaa verrattavissa oleva bisnes. Suomessa lääkealalla toimii noin 50 bioalan yritystä, joille povataan kovaa taloudellista kasvua.

Bioteknologia on myös seksikäs tieteen ala. Lupaahan se väestölle terveyttä, sekä tutkijoille ja sijoittajille roppakaupalla rahaa . Johtaako ihmistä koskeva geneettinen tieto tasa-arvoloukkauksiin - siitä ei yritysten vuosikatsauksissa puhuta.?

On se vaara että lääkealalalla toivat bioyriutykset keskittyvät kallisiin vain pientä ihmisjoukkoa auttaviin lääkkeisiin ja suuria joukkoja liikkuttavat taudit kuten aids jäävät lapsipuolen asemaan. Myös geenitekniikkaa käsittelevä juridikka olisi saatava pikaisesti ajan tasalle, sanoo väitöskirjaansa geenietiikasta valmisteleva Veikko Launis Turun yliopistosta.

Lääketiede on nyt neljännen vallankumouksen partaalla: ensimmäinen luonnontieteiden vallankumous koettiin 1800-luvulla, toinen oli teknologian läpimurto ja parhaillaan elämme kolmatta - näyttöön perustavaa lääketieteen vallankumousta.. Neljäs vallankumous on bioteknologian aikaa.

Suomen Turusta bioteknologian mekka?

Turku kokee biotekniikan huumaa. Kupittaan BioCityn viereen rakennetaan seitsenkerroksista Pharmacityä ja parin kilometrin päähän Lausteelle nousee 26 hehtaarin Biolaakso, jonka ensimmäiset rakennukset valmistuvat vuoden kuluttua.

Olemme laskeneet, että valmiina Biolaakso tarjoaa ainakin 7000 työpaikkaa.. Turun kaupunki sijoittaa Biolaaksoon lähes 100 miljoonaa markkaa. Vaikka bioteknologia on riksibisnes, niin suurempi riski kuin lähteä mukaan olisi jäädä kilpailusta pois, Biolaakson toimitusjohtaja Juhani Leppä sanoo.

Turussa toimii myös Suomen ainoa pörsiin listautunut bioyritys BioTie. Yritys keskittyy kolmeen biolääkeryhmään; tulehdus-, syöpä- ja verenohennuslääkkeisiin. BioTie on ilmoittanut tavoitteekseen tulla maailman johtavaksi biolääkeyritykseksi.

Biotiellä ei vielä ole omaa tuotetta markkinoilla, mutta yrityksen tulehdus- ja syöpälääkekokeet ovat alkamassa. Ensimmäisiä lääkkeitä odotetaan markkinoille vuonna 2005.

Pisimmällä Biotien tuotekehittelyssä on eläinperäisen verenohennuslääkkeen hepariinin korvaava biohepariini. Lääkkeen tulo markkinoille takaa sen saatavuuden ja myös sen, että ihminen ei voi saada lääkkeen mukana mitään eläinperäisiä viruksia. kertoo toimitusjohtaja Markku Jalkanen.

Syöpälääkekokeet ovat olleet lupaavia. Uskon että kehitämällämme lääkkeeellä pystymme estämään tehokkaasti syöpäkasvaimen etenemistä ihmiskehossa.

Orionin tutkimusprojektista alkunsa saaneella BioTiellä on toki painajainenkin: lääketehdas Orion on nostanut kanteen ja vaatii Biotien keskeisimpiin keksintöihin perustuvien patenttien siirtämistä itselleen.

Uskon että pääsemme asiassa sopuun ennen kuin se menee käräjille, toimitusjohtaja Jalkanen sanoo.

Biotekniikkayritykset aikovat hyödyntää bio- ja geeniteknologian keinoin koko ihmisen. Ihmiskehossa tunnetaan yli 500 kohdetta, joihin lääke vaikuttaa. Bioaseena tulevaisuuden markkinoilla toimivat täsmälääkkeet. Viime vuonna maailmalla lääkkeitä myytiin yli 400 miljardin markan edestä, joten markkinoita riittää.

toimittaja: JUHA GRANATH


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun