Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

23.5.2000
Lastenreuma

Kiitos lääkehoidon, reumalapsi voi elää normaalia elämää

Reumaan sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 lasta. Sairaus puhkeaa keskimäärin kahden vuoden iässsä. Kolmekymmentä vuotta sitten jopa 30 prosenttia reumaan sairastuneista lapsista invalidisoitui loppuelämäkseen. Tuohon aikaan reumaa hoidettiin yleensä keinonivelten avulla, minkä lisäksi reumalapsi joutui pyörätuoliin. Tänä päivänä lastenreuman hoito on kokenut suuren mullistuksen, kiitos kehittyneen lääkehoidon. Aggresiivisen hoidon ansiosta nykyajan reumalapsi voi elää lähes normaalia elämää. Oululainen ekaluokkalainen Laura Pulska sairastui reumaan kaksivuotiaana. Sairaus puhkesi rajuna. - Monet nivelet olivat turvonneet, ja lonkassa oli nestettä, Lauran äiti, Tuula Pulska, kertoo. Hän sanoo lääkärinä osanneensa heti epäillä, että kyseessä on reuma, koska mitään infektioita ei edeltänyt sairautta. Sairaus varmistui reumaksi tutkimuksissa Oulun yliopistosairaalassa. Laura oli kolme viikkoa sairaalassa, jossa hän sai kipeisiin niveliinsä paikallishoitoa. Laura pääsi kotiin aika hyvässä kunnossa, mutta muutaman viikon kuluttua hän sairastui uudelleen. - Hän oli todella niin kipeä, ettei tahtonut päästä aamuisin sängystä ylös, Tuula-äiti kertoo. Tämän jälkeen Laura alkoi saada kortisonia ja syövän hoidosta tuttua metotreksaattia, joilla reumaoireet vähenivät. Tällä hetkellä Laura saa mm. syklosporiinihoitoa, joka on osoittautunut tehokkaaksi. - Tulehtuneita niveliä on ollut vähemmän, Tuula Pulska sanoo.

Reumaa ei siedetä

Lastenreumatologi Risto Lantto Oulun yliopistosairaalasta kertoo, että nykyajan reumalapsi voi tehokkaan lääkehoidon ansiosta viettää lähes normaalia elämää. Lantto puhuu aggressiivisesta hoidosta, joka tarkoittaa sitä, että tulehdusta elimistössä ei siedetä ja siihen puututaan hyvin voimakkaasti. Yleensä tulehtuneita niveliä hoidetaan kortisonilla. Kortisonipiikityksiä on jo kymmenen vuoden ajan annettu nukutuksessa, joka helpottaa paitsi lapsen oloa myös lääkärin työtä. - Aikaisemmin piti pistää ns. liikkuvaan maaliin, kun lapsi oli hereillä. Se oli vaikeaa, kun lapsi potki ja yritti päästä karkuun, kaksikymmentä vuotta lastenreumatologina toiminut Lantto muistelee. Hiljattain on kehitetty pari uutta ns. täsmälääkettä, joilla pyritään vaikuttamaan niveltulehduksen syntymekanismiin. Lantto pitää lääkkeitä vallankumouksellisina. Niiden ongelmina ovat saatavuus ja kalleus. Toisen lääkkeen vuosikustannukset ovat yhtä reumalasta kohti jopa 50 000 markkaa. Ja Kela ei vielä korvaa lääkitystä. - Tällä hetkellä hoito toteutetaan siten, että joko sairaala tai terveyskeskus kustantaa lääkkeen, sillä eihän kenenkään yksityisen ihmisen varat riitä tällaiseen hoitoon, Lantto kertoo.

80 prosenttia paranee

Vaikka lastenreumaa pystytään tehokkaasti hoitamaan, sen syytä ei tiedetä vieläkään. Sen sijaan paranemisennuste on tätä nykyä hyvä: jopa 80 prosenttia reumalapsista paranee. Asia tiedetään myös Pulskan perheessä. Pulskat uskovat Lauran paranevan sairaudesta jonain päivänä. - Ja vaikka tauti jatkuisikin, nykyhoito on niin hyvää, että lapsi ei joudu aikuisena pyörätuoliin, vaan säilyttää toimintakykynsä hyvänä, Tuula Pulska sanoo. Ammatinvalintaan reuma kuitenkin vaikuttaa. Laura tietää jo, mikä hänestä tulee isona. - Lääkäri, hän sanoo napakasti ja katsoo äitiinsä. Hänelle tyttären ammatinvalinta ei liene mikään yllätys.

Toimittaja: SEPPO KORHONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun