Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

28.11.2000
Lukihäiriö ja aivotutkimus

Lukihäiriöisen aivot reagoivat eri tavalla kirjaimiin

Nyt on sitten todistettu oikein mittareiden kanssa, että lukihäiriö ei ole kiinni laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä opetella lukemaan ja kirjoittamaan oikein. Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratoriossa Otaniemessä on mitattu lukihäiriöisten ja normaalilukijoiden aivojen sähkömagneettisia kenttiä. MEG-kuvauksella eli magnetoenkefalografialla on saatu selkeästi erilaiset tulokset lukihäiriöisillä ja normaalilukijoilla.

Tutkimus osoitti, että aivojen takaraivo-ohimilohkossa on alue, joka reagoi hyvin aikaisin kirjainjonoihin. Tämä tapahtuu jo paljon ennen kuin aivojen klassinen kielialue on ehtinyt aloittaa toimintansa. Aiemmin ei tällaista asiaa ole tiedetty. Siksi tulos on merkittävä kognitiivisen aivotutkimuksen kannalta.

Tutkimus tapahtuu seuraavasti. Koehenkilöt istuvat MEG-laitteessa, joka rekisteröi erikoiskypärän kautta 306 kohtaa aivoista. Kun henkilö istuu mittauksessa tulee hänen eteensä taululle nopeassa tahdissa yksittäisiä sanoja. Laite rekisteröi sanojen aiheuttamat sähkömagneettiset muutokset aivoissa.

Huomattiin, että lukihäiriöisellä oli selvä viive reagoinnissa tai se puuttui kokonaan alueella, joka normaalilukijoilla aktivoitui aina sanojen aikana. Tästä on ilmeinen seuraus, että kielen ymmärämisen alueella aktivoituminen tapahtui selvästi hitaammin lukihäiriöisellä kuin normaalilukijalla.

Koska aivojen takaraivo-ohimolohko -alue reagoi hyvin varhain kirjainjonoihin, tukee tämä ajatusta, että nimenomaan äänteiden harjoittaminen auttaa lukihäiriöisen kuntoutuksessa. Tähän asti on uskottu, että lukihäiriö olisi yleisempi pojilla kuin tytöillä. Näin ei näytä olevan, vaan ilmeisesti poikien lukihäiriöt tulevat nopeammin esille. Tytöt yrittävät puurtaa ahkerasti ja ongelma saattaa pysyä näin paremmin piilossa.

Vieläkään ei tiedetä miksi lukihäiriöisen aivot toimivat erilailla. Jatkotutkimuksen aihe on kuvata aivojen reagointia silloin, kun lapsi oppii lukemaan. Mitä aivoissa tapahtuu ja muuttuuko silloin jokin asia aivoissa vai ei, saattaa tuoda lisäselvyyttä myös lukihäiriöön.

Toimittaja: MAARIT VIRKKULA

Asiantuntija:
Päivi Helenius,
psykologian tohtori,
aivotutkimusyksikkö TKK

yhteystietoja:
Helsingin seudun erilaiset oppijat ry
Vilhonkatu 4 B 13
00100 Helsinki
puh. 09 - 6869 3500
fax 09- 6869 3520
avoinna arkisin 11-18


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun