Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

30.5.2000
Lasten kivunhoito

Vielä kymmenen vuotta sitten lapsen kokema kipu oli täysin alihoidettu. Onneksi vuodet ovat tuoneet tutkimustuloksia, jotka kertovat sekä lapsen kivun kokemisesta että auttavat ymmärtämään kivun synnyn mekanismeja. Tämä kaikki yhdessä on tuonut rohkeutta hoitaa lapsen kipua oikein. Aikaisemmin luultiin, että lapsi ei tunne samalla tavalla kipua kuin aikuinen. Arveltiin, että samanlaista kivunhoitoakaan ei lapsilla tarvita. Nyt tiedetään, että lapsen kipu on yhtä vakavasti otettava asia kuin aikuisenkin.

Kipu hidastaa parantumista ja aiheuttaa lisää komplikaatioita. Myös kipulääkkeiden annostuksiin on tullut tarkennusta. Leikkauskipu voidaan tehdä myös lapselle mahdollisimman vähäiseksi. Lääkkeet ,joita käytetään, ovat paljolti samoja kuin aikuisillakin. Lääkeannostus vain on eri. Lapsen aineenvauhdunta on erilainen kuin aikuisella. Joskus kipulääkeannokset ovat jopa suurempia kuin aikuisilla siksi, että lääke poistuu lapsen elimistöstä nopeammin.

Päiväkirurgia yleistyy myös lasten hoidossa. Siksi tieto oikeanlaisesta kivun hoidosta täytyy saada myös vanhemmille. Hehän tekevät nyt sen jälkihoidon, mikä ennen tehtiin sairaalassa. Vanhempien on joskus vaikea uskoa, että tarvittava lääkkeen määrä on oikea. Se kun on aivan toinen kuin tavallisen kuumeen hoidossa. Annokset saattavat leikkauksen jälkeen olla jopa kaksinkertaiset.

Vaikean sairauden hoidossa myös lapset tarvitsevat kipulääkettä. Tällaisia ovat mm lastenreuma ja erilaiset syöpätaudit. Niissä kipulääkkeet ovat usein erittäin vahvoja, jopa morfiinia joudutaan käyttämään. Vanhempien pelko siitä, että lääkkeeseen tulee riippuvuus on lääkärin mukaan turha. Kun kivun aiheuttaja saadaan pois myös lääke unohtuu. Edes syöpälapsille ei ole todettu tulevan henkistä addiktiota lääkkeeseen. Sen sijaan elämän laatua oikea kivun hoito nostaa myös lapsella.

Toimittaja: MAARIT VIRKKULA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun