Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

30.5.2000
Lääketieteen opiskelijoiden outo julkaisu

Lääkefirmat tukevat navanalushuumoria

Tiivistyykö lääketieteen opiskelijoiden tyhmyys, kysytään Oulun yliopistossa. Ihmettelyn takana on lääketieteen opiskelijoiden kiltayhdistyksen Cykli -niminen "jäsen- ja tiedotuslehti". Suttuisessa ja tuoreimmassa monisteessa (3/2000) muokataan opiskelijoiden lääkäri-identiteettiä heittämällä rankkaa herjaa mm. vanhuksista tulevina potilaina ja kehitysavusta. Hauskaksi tarkoitetun herjanheiton mukaan eläkeläiset tulevat terveyskeskuksen päivystykseen "ilmiselvästi pahat mielessään" ja aiheuttamaan "pelkästään kalabaliikkia ja häiriötä". Niinpä päivystävä lääkäri joutuukin kyynärsauva aseenaan panemaan "vastaantappelevan rouvan siivouskomeroon", minkä jälkeen paikalle hälytetty "pelastuspanssarivaunu SPEDE" noutaa eläkeläisen "kyynelkaasun ja sähköaseen avulla parempaan talteen". "Rouvaa ei enää tämän jälkeen ole nähty", tarinassa todetaan.

"Tyyli kuin suoraan rivologian oppikirjasta"

Myös navanalushuumori on kiltajulkaisussa näyttävästi esillä pornokuvin höystettynä. - Lehden tyyli on kuin suoraan rivologian oppikirjasta, Oulun yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelujen johtaja Leila Risteli sanoo. Cyklin päätoimittaja, lääketieteen opiskelija Marko Sunnari sanoo, että "se on opiskelijahuumoria, sellaisia me ollaan, nuoria radikaaleja". - Mikähän siinä on, että huumori kohdistuu sellaisiin ihmisryhmiin ja yksilöihin, jotka eivät itse kykene pitämään puoliaan, Leila Risteli ihmettelee. Ristelin mielestä julkaisu kertoo jotain lääkäreiksi opiskelevien "maailmankuvasta, jos huumoria on pakko veistellä tällaisista asioista". - En tiedä, miten asiat ovat ennen olleet, mutta nykyään ainakin lääketieteen opiskelijoilla on aivot. Tämä ei ole sellainen lehti, josta ihmisten luulisi ammentavan mielipiteensä, Cyklin päätoimittaja puolestaan sanoo ja kiistää vanhuksien herjaamisen.

Ammatti-identiteetti muovautuu opiskelun aikana

Leila Risteli sanoo, että siitä, miten lääkärin ammatti-identiteetti ja käsitys tulevasta työstä muovautuvat opiskelun aikana, on olemassa joukko tutkimuksia. - Alun korkeahenkinen idealismi korvautuu opintojen kuluessa realistisemmalla otteella, hän sanoo. Risteli arvelee, että kyse lienee osittain itsesuojeluun liittyvistä reaktioista vaikeiden asioiden edessä. Kokonaan toinen juttu on kuitenkin, miten murrosikäisten juttujen julkinen levitys auttaa löytämään kunnollista lääkärin identiteettiä. - Jos lähdetään siitä, että vika on asiakkaassa tai potilaassa, tästä ei ole kovin hyvä rakentaa ammatti-identiteettiä, Risteli huomauttaa. Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani, professori Markku Larmas pitää Cykliä hyvin koulumaisena lehtenä, joka kuuluu enemmän "teinikuntaan kuin yliopistomaailmaan". Larmaksen havaintojen mukaan yliopistokuntalehtien taso on viimeisten kymmenen-kahdenkymmenen vuoden ajan selvästi. Niissä on nykyään entistä enemmän "näitä navanalusjuttuja". Larmas ei kuitenkaan ole valmis lakkauttamaan tällaisia yliopistokuntajulkaisuja. Ne kuuluvat hänen mielestään yliopistoelämään. Sen sijaan hän haluaisi nostaa niiden tasoa.

Lääkefirmat tukevat "rivologian oppikirjaa"

Yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelujen johtaja Leila Risteli ihmettelee, miksi lääkefirmat tukevat tällaista julkaisua. Cyklissä on joukko lääkefirmojen mainoksia, joista lehti on niille kovasti kiitollinen. Lehti huomauttaa, että ilman lääketehtaiden tukea "Cykliä ei julkaistaisi".

Toimittaja: SEPPO KORHONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun