Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

1.5.2001
Kreetalainen ruoka

Kreetan ruoilla elää pitkään ja terveellisesti

Euroopan pitkäikäisimmät ihmiset asuvat Kreetalla. Muihin maihin verrattuna siellä on näihin päiviin asti sairastettu erittäin vähän sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpää. Tutkimuksin on voitu osoittaa, että nimenomaan ikivanha ja terveellinen ruokavalio on tehnyt ihmisille hyvää.

Juuret pronssikaudella

Puhtaat, yksinkertaisesti valmistetut raaka-aineet ovat säilyneet kreetalaisen ruokavalion perustana tuhansia vuosia. Kreetan ruokavalion juuret juontavat aina pronssikaudelle asti. Perustana on runsas täysjyväviljan, kasvisten ja hedelmien sekä oliiviöljyn käyttö. Kohtuullisesti syödään jogurttia, vuohenjuustoa ja valkoista lihaa eli kalaa ja kanaa.

Terveellistä ruokaa

Perinteisen kreetalaisen ruokavalion ydin oliiviöljy. Runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän oliiviöljyn rasvahappo-koostumusta pidetään hyvänä.
Kermaa, voita ja punaista lihaa eli nautaa ja sikaa syödään Kreetalla erittäin harvoin. Kalaruokaa syödään keskimäärin kaksi kertaa viikossa. Valkuaisen saantia tukee runsas palkokasvien, esimerkiksi papujen ja linssien käyttö. Kreetalainen liikkuu pitkin vuorenrinteitä villivihanneksia ja yrttejä keräten. Villivihannekset ja yrtit käyvät lähes kaikkiin ruokiin ja leivonnaisten täytteeksi, mutta myös teejuomaksi.
Ruokiin lisätään usein jotain hapokasta. Se voi olla viiniä, viinietikkaa tai sitruunaa. Sitruunaa voidaan pusertaa keittoihin, patoihin, salaatteihin ja jälkiruokiin.
Ruokajuomana kreetalainen nauttii vettä tai lasillisen, pari viiniä.

Kreetalainen ruokafilosofia on iloinen tapa pysyä terveenä

Kreetalaisen terve elämäntapa sisältää ruokavalion lisäksi muutamia perusperiaatteita, joita olisi hyvä tutkiskella sydämessään Suomessakin: ei turhaa stressiä, ei minuuttiaikatauluja, lepohetki keskellä päivää – samoin yli tunnin yhteinen ruokahetki perheen kanssa päivittäin on pyhä asia. Saman pöydän alla jalkojaan pitävät muodostavat perheen, yhteisön. Suomen sana kumppani tulee latinan sanasta “cum panis” eli leivän kanssa, kumppani on siis samaa leipää jakamassa oleva.
Kreetalaisessa tavernassa leipäkori tuodaan ensimmäisenä vastalevitetylle valkealla liinalle. Siinä on vaaleaa leipää suurina paloina ja myös aterimet. Leipä jaetaan ja siitä alkaa ruokailu. Kreetalaiset eivät jaa pöytää haarukalla ja veitsellä kunkin omaan alueeseen, vaan ruoat ovat keskellä pöytää, josta kaikki voivat ottaa omat suupalansa. Jaettu ruoka on jaettu ilo.
Ruokailuun pitää myös käyttää aikaa, se on elämän laatua. Sekä ruoanvalmistusta että ruokailua kunnioitetaan, ruoka pureksitaan hyvin.

Toimittaja
TIIA VÄRE

Kreetalaisia reseptejä Akuutin vinkeissä.



Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun