Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
3.4.2001
Pumppu lujilla tupakan takia 

Noin 30% suomalaisista aikuisista miehistä ja 20% naisista tupakoi päivittäin. Miesten tupakointi on selvästi vähentynyt ja naisten lisääntynyt. Suomalaisnuorten tupakointi on kansainvälisesti verrattuna hälyttävän yleistä: 18-vuotiaista tupakoi 36%. Nuoret aloittavat tupakoinnin varhain ja 14-vuotiaat tytöt polttavat jo selvästi poikia useammin.

Tupakoinnin varhainen aloittaminen merkitsee pidemmän päälle sitä, että myös tupakkasairaudet iskevät suomalaisiin yhä nuorempana.

-Tupakointi supistaa verisuonia ja kohottaa pulssia, joten tupakoijan sydän käy jatkuvasti ylikierroksilla, sanoo asiantuntijalääkäri, dosentti Matti Romo Suomen Sydänliitosta. Tupakointi aiheuttaa verisuonten kalkkeutumista, ateroskleroosia, ja passiivinen tupakointikin vaikuttaa epäsuotuisasti valtimoiden sisäsolukkoon eli endoteeliin, jossa on monenlaista terveyden kannalta tärkeää toimintaa.

Tupakointi lisää erityisesti sydän- ja verisuonitauteja syövän ja hengityselinsairauksien ohella. Tupakka tappaa noin 6000 suomalaista joka vuosi eli enemmän kuin alkoholin, huumeiden, aidsin, murhien ja itsemurhien sekä liikenneonnettomuuksien seurauksena kuolee yhteensä.

-Sydänkuolemat ovat tupakoitsijoilla tavallisia ja niitä tapahtuu nykyisin enemmän kuin keuhkokuolemia, Romo huomauttaa. Pitkäaikainen tupakointi on heti kolesterolin ja ravinnon jälkeen tärkein syy sydänkuolemiin.
Tupakoitsijoilla on 2-5 kertaa suurempi sydäninfarktiriski tupakoimattomiin verrattuna.

Tupakointiin syntyy voimakas fyysinen ja psyykkinen riippuvuus. Naisten on vaikea lopettaa tupakointia edes raskauden ajaksi. 15% synnyttäjistä tupakoi ja alle 20-vuotiaista jopa joka kolmas.

Tupakoinnin lopettamisella on välittömästi myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Verenpaine ja syke normalisoituvat 20 minuutissa ja haju- ja makuaisti kohentuvat selvästi jo kahdessa vuorokaudessa. Verenkierto paranee ja rasituskyky kasvaa pikkuhiljaa ja sydänkohtauksen vaara puolittuu viidessä vuodessa.

Tupakoinnin lopettamiseen saa apua nikotiinipurukumista ja -laastarista, joiden käyttö kaksinkertaistaa onnistumisprosentin. Nuorten tupakointia voisi hillitä sekin, että kioskit ja huoltoasemat lopultakin alkaisivat noudattaa tupakkalain myyntirajoituksia.

Toimittaja: MIKKO JUNES

Lisätietoja:
Suomen sydänliitto ry


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun