Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
4.12.2001
Puolangalla lääkäreitä nolla

Ylimääräiset palkanlisät eivät valkotakkeja kiinnosta

Vajaan neljän tuhannen asukkaan Puolangalla Kainuussa ei ole yhtään omaa lääkäriä. Terveyskeskuksessa oli elokuussa auki neljä virkaa, mutta niihin ei ollut yhtään hakijoita.

- Yhtään yhteydenottoa ei tullut viimeisessä haussa, Puolangan sosiaalijohtaja Eija Suorsa kertoo.

Puolanka on viimeisen kahden vuoden aikana yrittänyt houkutella lääkäreitä tarjoamalla heille porkkanana ylimääräistä
palkanlisää. Lääkärit ovat saaneet esittää myös oman palkkatoivomuksensa, mutta
mikään ei ole auttanut; mitkään porkkanat eivät ole tuottaneet tulosta, Suorsa harmittelee. Jotta kansanterveyslain määräykset lääkäripalvelujen järjestämisestä toteutuvat, Puolanka on joutunut turvautumaan poikkeuksellisiin järjestelyihin.
Virka-ajan ulkopuolinen päivystys öisin ja viikonloppuisin hoidetaan tällä hetkellä 80 kilometrin päässä Suomussalmella, jonka johtava lääkäri käy tällä hetkellä kerran viikossa Puolangalla pitämässä vastaanottoa.
Tämän lisäksi kunta on joutunut turvautumaan yksityisten keikkalääkäreiden ja lääketieteen kandidaattien apuun.
Tämä ei ole halpaa lystiä; yksi keikkalääkäri maksaa kunnalle joka päivä 5000 – 6000 markkaa.

- Kalliiksi käy. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos me emme saa pysyvään virkasuhteeseen lääkäreitä, me pystymme vastaavalla markkamäärällä järjestämään yhden lääkärin päivittäin paikalle yksityisillä keikkajärjestelyillä, Suorsa selvittää.

”Helppo puhua rahasta”

Suomen lääkäriliiton tuoreen selvityksen mukaan pieniin terveyskeskuksiin, jollainen myös Puolangan keskus on, on vaikea
saada lääkäreitä, koska niissä ”sidonnaisuus työhön kasvaa usein kohtuuttoman suureksi”.
Pienellä paikkakunnalla lääkäriliiton mukaan korostuvat myös ongelmat lääkärin puolison työn saannissa. ”Julkiselle sektorille hakeutumiseen ja siellä pysymiseen vaikuttaa toki myös palkkaus. Vaikeuksia lääkärien saamisessa on varsinkin niissä kunnissa, joissa maksetaan aivan minimitason palkkoja”, valittaa Lääkäriliitto, jonka jäsenet saivat taannoin yleistä tasoa huomattavasti
suuremman palkankorotuksen kansakuntaa piinanneen lakkonsa ansiosta.
Kuormituksen alla on helppo puhua rahasta, silloin ei tarvitse puhua muista asioista, sosiaalijohtaja Suorsa huomauttaa.
Suorsa muistuttaa, että kunnalliselta puolelta yksityiselle puolelle siirtyvät lääkärit saavat kunnan palkkaa vastaavan rahamäärän ”vähemmällä työmäärällä ajallisesti ja sitä kautta se jaksaminenkin mahdollistuu paremmin”.

”Lääkäreidenkin vaikutettava työssä
viihtymiseen”

Suorsa huomauttaa, että työssä viihtyminen on kiinni itse työn tekijästä.

- Lääkäreidenkin pitäisi työyhteisössä pyrkiä vaikuttamaan asioihin siten, että työssä jaksettaisiin paremmin.

Muilla terveyskeskusten työntekijöillä ei ole lääkärien tavoin mahdollisuutta vaihtaa työpaikkaa siirtymällä yksityiselle sektorille, vaan ratkaisut ongelmiin on löydettävä työpaikalla.

Toimittaja
SEPPO KORHONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun