Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
6.3.2001
Synnytyksessä välilihaa 
ei tarvitsekaan leikata

Välilihaleikkauksen historia tiedetään alkavan jo 1700-luvulta. Kun synnytykset siirtyivät sairaalaan, tuli välilihaleikkauksesta itsestäänselvyys. Koko toimenpide on tehty siitä asti synnytyksissä siksi, että näin on kautta aikojen opetettu.

Jo kätilöiden koulutuksessa välihaleikkaus opetaan yhtenä synnytkseen kuuluvista rutiineista. Vielä 90-luvulla Suomessa tehtiin ensisynnyttäjistä noin 80 prosentille tämä kivulias ja nyttemin tutkimuksissa turhaksi todettu operaatio.

" Useat ulkomaalaiset tutkimukset osoittavat, että välilihan leikkaaminen ei säästä synnyttäjää repeämiltä", sanoo ylilääkäri Erja Halmesmäki Naistenklinikalta. Tähän saakka välilihaleikkauksen tarpeellisuutta on perusteltu mm sillä, että näin vältyttäisiin vaikeilta emättimen ja peräsuolen repeämiltä. Tutkimustulokset kuitenkin antavat viitteen siitä, että välilihaleikkauksesta huolimatta voi repeämä äidille tulla.

Miksi sitten sillä leikataanko väliliha vai ei olisi merkitystä? Leikkauksessa katkaistaan aina lihakset poikki ja haava on syvä. Tämän paraneminen vie aikaa jopa useita viikkoja. Äidin on vaikea istua saati sitten ulostaa. Tikkejä tarvitaan jopa toistakymmentä. Ja niiden sulaminen aiheuttaa epämielyttävää nipistelyä äidille.

Välilihaleikkauksen tarpeellisuus herätääkin keskustelun siitä, miksi näin on vuosikausia tehty? Synnytyksessä äiti on toisten armoilla enemmän tai vähemmän. Se miten synnytys etenee on aina arvoitus. Varmaa kuitenkin on, että välilihaleikkaus ei ole ratkaisu jos synnytys pitkittyy tai vaikeutuu. Syyt ovat silloin muualla kuin siinä että lapsi ei mnahtuisi tulemaan ulos tai äidin paikat olisivat liian tiukat.

Oman kokemuksensa synnytyksistä kertoo viiden lapsen äiti Pirjo Ivanoff.

toimittaja
MAARIT VIRKKULA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun